Safareig de Santiga
Santa Perpètua de Mogoda

    Vallès Occidental
    Santiga (08130 - Santa Perpètua de Mogoda)
    Emplaçament
    Plaça de Santiga

    Coordenades:

    41.53457
    2.15215
    429273
    4598449
    Número de fitxa
    08260 - 228
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Tot i que encara hi ha aigua l'entorn està protegit amb tanques de forma provisional.
    Protecció
    Legal
    Pla Especial de Protecció Patrimoni Arquitectònic
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad: 08260A01209000 (045)
    Autoria de la fitxa
    Goretti Vila i Fàbregas

    El safareig de Santiga es troba a banda sud de la plaça de Santiga, davant per davant de l'església de Santiga i del castell de Mogoda i de l'antic camí Reial. Actualment no manté les funcions originals, ja no s'hi renta roba. Ha deixat de ser el punt de trobada on les dones de Santiga hi rentaven la roba. Malgrat tot el bon estat de conservació i el fet que es mantingui ple d'aigua fan d'aquest indret un punt de referència i identificació amb el passat.

    El safareig es composa d'un sol dipòsit, que conserva a la seva banda de llevant les antigues peces perimetrals de batre i ensabonar la roba, però la seva banda de ponent sembla de construcció més recent. A l'extrem sud-est del safareig hi ha un muret de protecció construït al damunt de la repisa on les dones hi recolzaven la roba per rentar-la. Aquest serveix de suport a una placa rectangular feta de rajoles quadrades de color beix, on s'hi llegeix amb lletres pintades de color verd el poema de J. Navarro que diu:

    "El vell safareig que el vent pentina fa de mirall al verd Santiga".

    Està inclosa en la fitxa 29 (nucli de Santiga) del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Santa Perpètua de Mogoda, i gaudeix de protecció de l'entorn, nivell D, junt amb la font, el lledoner, l'olivera i el plataner.

    El safareig actualment serveix de reserva d'aigua en cas d'incendi. Al seu costat mateix hi ha una font a llevant i a ponent una simple capelleta de fusta dedicada a Nostra Senyora de l'Heura.

    Es diu que l'aigua que omplia el safareig provenia de la mina del castell de Santiga, i va ser utilitzada fins a mitjan segle XX.

    AJUNTAMENT DE SANTA PERPÈTUA DE MOGODA (1996). Pla Especial de Protecció del Patrimoni arquitectònic de Santa Perpètua de Mogoda. Text refós novembre de 1996. Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda. Obres públiques i urbanisme.

    GENERALITAT DE CATALUNYA (2008). Pla Director. Conjunt parroquial de Santa Maria l'Antiga (Santa Perpètua de Mogola, Vallès Occidental). Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Serveis Territorials a Barcelona. Arquitecte: Margarita Costa Trost. Octubre de 2008.