Safareig de Can Torres
Matadepera

Can Torres
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Regular
    Completament embardissat i sense ús. Una neteja a fons permetria veure'n el seu estat de conservació real.
    08119A003000120000YA
    Jordi Montlló Bolart

El safareig de Can Torres està situat al capdavall de les feixes que hi ha al sud de la casa. L’accés es fa just abans del darrer revolt (x419044 / y4608029) que mena al mas, a mà dreta, entrant per l’antic camí que transcorre per l’antiga pedrera de la casa (x419128 / y4607966) en direcció al forn d’obra. Un cop arribats al final del camí, cal baixar en direcció als antics avellaners de la propietat fins a topar amb un avellaner centenari. Al darrera mateix, s’endevina, una construcció d’obra amb dos pilars i un graó d’accés mig malmès per les arrels. Es tracta d’un safareig de planta quadrangular de 2’5 metres de costat per 1 metre a 1’5 metres de fondària. En el muret orientat al sud es conserva la rentadora, de pedra amb algun rajol mig partit entremig. A l’interior del safareig, en el mur orientat al nord, s’hi observa mig amagat per la vegetació una obertura amb volta semblant a l’entrada d’una mina. A primer cop d’ull, sembla una derivació canalitzada de la gran bassa que hi ha uns metres mes amunt, que hauria permès omplir el safareig per rentar la roba.

Caldria desbrossar tot l’entorn de canyes i bardisses per arribar a comprendre el sistema hidrològic i l’abast de les estructures de recaptació d’aigües de Can Torres i esbrinar d’on prové l’aigua que hi ha tant a l’interior del safareig com de la bassa. Molt a prop, hi ha el forn d’obra de la propietat que també necessitava d’aquest element per a pastar el fang.