Safareig de Can Gafa
Santa Eulàlia de Ronçana

Camí de Can Plantada a Can Gafa

Alguns dels murs de la bassa presenten parts despreses. Al seu voltant hi creix abundant vegetació.
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

A pocs metres al nord de la masia de Can Gafa, a l'altre costat del camí, hi ha el safareig de la casa. És un dipòsit rectangular que es divideix en dues parts i que rep l'aigua de la mina de Can Plantada. Al costat de llevant hi ha el brollador per on l'aigua entra a la primera pica, que comunica amb la segona en un petit rebaix de la paret. Aquesta és de majors dimensions i a la cara sud presenta lloses inclinades per picar la bugada. Al seu costat nord hi ha un altre rebaix de la paret per on desaigua la pica cap a la bassa. És fet de pedra lligada amb argamassa, revestida de morter. Al nord del safareig hi ha l'antiga bassa, de planta rectangular amb les parets de pedra lligada amb argamassa. Al seu interior hi creixen joncs.