Roureda d'Escrigues
Santa Maria de Merlès

Sector central del terme municipal
    A 300 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'100.

Alguns roures estan parcialment coberts d'heura.
    Jordi Compte i Marta Homs

La roureda d'Escrigues està situada al marge oest de la riera de Merlès, a mig camí entre la masia que li dóna nom i el molí d'Escrigues.
    Es tracta d'una roureda de petites dimensions (aproximadament una hectàrea) formada per una cinquantena llarga de roures que queda delimitada al nord pel camí que comunica amb la parròquia de Sant Martí de Merlès, a l'est pel molí d'Escrigues, al sud per una plantació de pollancres i a l'oest per la carretera BV-4406. En aquesta roureda, sense pràcticament sotabosc, s'hi troben diversos roures de grans dimensions que arriben aproximadament als 30 metres d'alçada. Pràcticament una vintena d'aquests roures superen els 2 metres de perímetre a 1 metre d'alçada, destacant un exemplar amb 296 centímetres de perímetre i diversos que superen els 250 centímetres.

Als anys seixanta i setanta, en alguns dies festius, s'organitzaven audicions de sardanes, festivals juvenils i balls en aquesta roureda, amb l'assistència de gent del poble i també de pobles veïns.