Roure Gros del Rubió
Sant Vicenç de Castellet

Al peu del camí cap a Sant Pere de Vallhonesta, després de travessar la riera de Vallhonesta.

Espècimen botànic
    Han anat tallant branques degut al mal estat i únicament resta el tronc central.
    María del Agua Cortés Elía. / OPC

Exemplar de roure de grans dimensions que l'any 2004 presentava una magnífica copa, no només per la seva amplitud, sinó també per l'estructura del conjunt. Actualment el roure es troba en mal estat i només conserva el tronc central. La roureda del Blanquer constitueix un petit ecosistema molt diferenciat de la resta de la vall, on destaca la presència d'aquest arbre monumental, el Roure Gros del Rubió, així com una font de clot, la font del Blanquer, les ruïnes de l'antic mas Serracanta i altres espècies pròpies de zones humides com l'auró negre. Es troba al peu del camí de Vallhonesta, prop dels masos i després de travessar la riera de Vallhonesta o del Rubió. Sota l'arbre hi ha un forn de maons i teules.

Hi ha un cartell al camí, davant, que diu "Roure gros del Rubió ferit pel foc de 1985". Desconeixem l'edat que pot tenir el roure, tot i que per l'estructura general i el gruix del tronc, possiblement passi dels tres-cents anys.

SANZ, D. (2004-1). Projecte de restauració i rehabilitació del conjunt arquitectònic de Sant Jaume de Vallhonesta. Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet. Març de 2004.