Roca-roja
Rupit i Pruit

Rasos de Roca-roja - Pruit
    Emplaçament
    A la banda de ponent de les costes de la Salut, damunt del clot de l'Infern i al nord-est del bosc de Roca-roja

42.06709
    2.48891
    457717
    4657352
    08901 - 124
    Ref. Cad.: 002309700DG55H
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants, el carener perpendicular a la façana principal i un ràfec de llates i mènsules de fusta disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a llevant. Totes les obertures són rectangulars, les més notables amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. Tant el portal d'accés com la finestra del seu costat tenen les llindes de fusta. També s'observa alguna antiga obertura tapiada. Adossat a la banda de tramuntana hi ha un cobert amb teulada d'un sol vessant, organitzat en un únic nivell. Està cobert amb una solera de llates i bigues de fusta, amb la façana de llevant oberta a l'exterior. A la banda de migdia hi ha un tancat delimitat amb un mur de pedra i un petit volum rectangular que el tanca per la banda de ponent. La construcció està bastida amb pedra sense treballar i fragments de maons, lligada amb morter i disposada de forma regular, amb les cantonades embellides amb carreus de pedra.

L'edifici està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

BANÚS I BLANCH, Miquel (2003). Collsacabra, paisatges i llegendes. Sant Vicenç de Castellet: Farell, p. 36.