Roca de Passerell
Moià

  Moianès
  Camí de Passerell a Vilalta
  Emplaçament
  A 300 m al nord de la masia de Passerell

  Coordenades:

  41.82767
  2.10158
  425394
  4631033
  Número de fitxa
  08138 - 342
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Estat de conservació
  Dolent
  Donat el seu estat actual, potser caldria treure'l de l'inventari.
  Protecció
  Inexistent
  Inclòs a l'Invarque
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cat. 08137A013000700000IH
  Autoria de la fitxa
  Francesc Roma

  Segons l'inventari de patrimoni de la Generalitat;: la roca de suport és un gres amb un grau molt elevat d'alteració superficial que li dona un to negrós. Aquesta pàtina permet de distingir els gravats antics dels realitzats en èpoques més recents. Els gravats són realitzats amb la tècnica de piquetejat poc profund, amb els contorns ben delimitats, que deixa les figures en negatiu. Les representacions són de díficil interpretació a causa de l'alt grau d'esquematització. Les més representatives són:
  1. Tres figures cruciformes clares que, malgrat tot, no es poden emmarcar en cap dels prototips clàssics, sinó que són combinacions dels mateixos (braços patents acabats en cercles, amb peanya o amb els braços units sobre el pal amb un semicercle.
  2. Lletres i inscripcions: Dues lletres capitals “A” i dues inscripcions, en una de les quals es llegeix á paraula “ANO” i una altra molt perduda de la qual només es distingeix la lletra “A”.
  3. Figures en espiral.
  4. Figura complexa en la qual s'intueix una composició de la creu.
  5. Quadrilàter dividit per diagonals.
  6. Gravats moderns, amb la data de 1910 i unes lletres “F” i “M” amb grafia anglesa
  Malgrat aquesta descripció, el mateix inventari diu que durant les tasques de revisió de la Carta Arqueològica, el febrer de 2011, es va trobar el sector esquerra destruït a causa de l'exfoliació natural de la roca. Alguns dels fragments amb gravats romanien a terra, arran del camí i en el mateix lloc on havien caigut.

  Actualment no s'identifica pràcticament cap dels elements ressenyats més amunt.

  No se'n coneix cap referent històric. En el seu moment es va catalogar com de cronològica d'època cristiana, dins dels temps medievals.

  JUNYENT MAYDEU, F. et al 1984 Catalunya Romànica