Ritual per curar les berrugues
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Castellbell i el Vilar
  177

  Coordenades:

  41.63041
  1.86353
  405337
  4609366
  Número de fitxa
  08053 - 661
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Ja no es practica
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La Maria i la Carme que treuen el cop d'aire també ens van explicar remeis per treure les berrugues. La Maria diu que el dia de Sant Joan, abans de sortir el sol havies de collir les primeres herbes que trobessis i te les havies de passar per damunt de la zona afectada. La Carme explica, però, que hi ha una planta de la que desconeix el nom, que floreix un cop l'any i és per la tardor i que també serveix per treure les berrugues. S'ha de fer un forat i colgar l'herba. Es diu aquesta oració: " Sant Joan Baptista, apòstol i evangelista per la deu que us ha donat, cureu les berrugues d'aquesta persona". Si l'herba es podreix, perquè ha plogut, les berrugues desapareixen.
  La Carme explica que aquest cerimonial ho feia el seu pare, però ella no ho ha fet mai perquè no coneix l'herba. En canvi el seu nebot, si que de ben jovenet va conèixer l'herba, perquè l'avi (el pare de la Carme) li ho havia ensenyat. El germà de la Carme també sabia on anar a buscar l'herba. S'havien de desplaçar fins a Rellinars.
  Explica el cas d'una nena d'Igualada que va venir amb les mans plenes de berrugues i va presenciar com el seu pare ho feia i li desapareixien les berrugues.
  El Genís explica que un tal Lluci també ho feia i a la seva mare va funcionar, i li van caure totes les berrugues.

  Aquest ritual es fa quan es cull l'herba. No es pot guardar. S'ha de collir i enterrar.