Ritual per curar els cops d'aire
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Castellbell i el Vilar
  146

  Coordenades:

  41.63894
  1.85655
  404768
  4610321
  Número de fitxa
  08053 - 86
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Costumari
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XXI
  Estat de conservació
  Regular
  Només queden un parell o tres de persones que ho practiquen
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Social
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Hem pogut entrevistar a dues persones que practiquen un ritual per curar aquells que pateixen un cop d'aire; són la Maria Prat i la Carme Riera. Una viu al Burés i l'altra, actualment, al Borràs. A la Maria li ho va ensenyar la seva mare i a la Carme una amiga. Per tant, és una tradició que es transmet via oral de generació en generació. Actualment està viva, però s'ha trencat el relleu. Ens han explicat el mateix amb lleugeres diferències. Per tant, us posem les dues versions.
  El cerimonial funciona de la següent manera segons la Carme. Quan una persona pateix un cop d'aire truca a la Maria o a la Carme i li explica. Aquestes agafen un plat amb aigua, un ganivet i una setrillera d'oli. Primer se senyen amb la senyal de la creu (explicat per la Carme):" En el nom del Pare, del Fill i de l'Esperit Sant". Tot seguit és diu: "En nom de la Santíssima Trinitat", es diu el nom de l'afectat o afectada i a continuació "si és del dematí, valga'm Déu i Sant Valentí". I s'aboca una gota d'oli al plat. A continuació diu: "Si és del migdia, valga'm Déu i la Verge Maria". I s'aboca una altra gota d'oli. Finalment es llença una tercera gota d'oli acompanyat de: "Si és del vespre Mare de Déu i Sant Silvestre". Llavors amb el ganivet es van tallant les gotes d'oli. Si el cop d'aire persisteix les gotes es fonen. Aquest procés es pot repetir fins a tres vegades i durant dos o tres dies, fins que les gotes persisteixen sense fondres en el plat, senyal que el cop d'aire s'ha curat.
  Quan es repetesi es diu: "El nom del Pare, del Fill, i de l'Esperit Sant. Per mirar si aquesta airada ha quedat trencada". I es repeteix l'oració. Un cop s'ha trencat l'airada es dóna gràcies a la Mare de Déu.
  El procedir de la Maria és el següent: "En nom de Déu i la Santíssima Trinitat [es diu el nom de l'afectat o afectada i a continuació] diré l'oració de les airades. Si l'ha agafat al dematí, li trenqui Déu i Sant Valentí. Si l'ha agafat al migdia, li trenqui Déu i la Verge Maria. I si l'ha agafat al vespre li trenqui Déu i Sant Silvestre". Després es resava tres parenostres a la Santíssima Trtinitat.