Ritual per curar els cops d'aire
Castellbell i el Vilar

Costumari
    XIX-XXI
    Només queden un parell o tres de persones que ho practiquen
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Hem pogut entrevistar a dues persones que practiquen un ritual per curar aquells que pateixen un cop d'aire; són la Maria Prat i la Carme Riera. Una viu al Burés i l'altra, actualment, al Borràs. A la Maria li ho va ensenyar la seva mare i a la Carme una amiga. Per tant, és una tradició que es transmet via oral de generació en generació. Actualment està viva, però s'ha trencat el relleu. Ens han explicat el mateix amb lleugeres diferències. Per tant, us posem les dues versions.
    El cerimonial funciona de la següent manera segons la Carme. Quan una persona pateix un cop d'aire truca a la Maria o a la Carme i li explica. Aquestes agafen un plat amb aigua, un ganivet i una setrillera d'oli. Primer se senyen amb la senyal de la creu (explicat per la Carme):" En el nom del Pare, del Fill i de l'Esperit Sant". Tot seguit és diu: "En nom de la Santíssima Trinitat", es diu el nom de l'afectat o afectada i a continuació "si és del dematí, valga'm Déu i Sant Valentí". I s'aboca una gota d'oli al plat. A continuació diu: "Si és del migdia, valga'm Déu i la Verge Maria". I s'aboca una altra gota d'oli. Finalment es llença una tercera gota d'oli acompanyat de: "Si és del vespre Mare de Déu i Sant Silvestre". Llavors amb el ganivet es van tallant les gotes d'oli. Si el cop d'aire persisteix les gotes es fonen. Aquest procés es pot repetir fins a tres vegades i durant dos o tres dies, fins que les gotes persisteixen sense fondres en el plat, senyal que el cop d'aire s'ha curat.
    Quan es repetesi es diu: "El nom del Pare, del Fill, i de l'Esperit Sant. Per mirar si aquesta airada ha quedat trencada". I es repeteix l'oració. Un cop s'ha trencat l'airada es dóna gràcies a la Mare de Déu.
    El procedir de la Maria és el següent: "En nom de Déu i la Santíssima Trinitat [es diu el nom de l'afectat o afectada i a continuació] diré l'oració de les airades. Si l'ha agafat al dematí, li trenqui Déu i Sant Valentí. Si l'ha agafat al migdia, li trenqui Déu i la Verge Maria. I si l'ha agafat al vespre li trenqui Déu i Sant Silvestre". Després es resava tres parenostres a la Santíssima Trtinitat.