Riera de Santa Susanna
Santa Susanna

Regular
    Està ben conservada en el tram superior i mitjà, però en el tram inferior està altament antropitzat.
    Agència Catalana de l'Aigua
    Marc Bosch de Doria

Curs fluvial que rega tota la vall de Santa Susanna. La seva capçalera és a la serra de Miralles i es nodreix dels nombrosos torrents, fonts naturals i fondalades de la vall. Com totes les rieres del Maresme, té una llargada curta, en aquest cas uns 5,8 km, amb una llera natural que oscil·la entre els 2 i els 20 m d'amplada. La riera històricament ha conviscut amb el desenvolupament agrícola i urbà, i la població l'ha anat adaptant a les seves necessitats. Així doncs, al llarg de la riera s'hi localitzen pous, recs o murs de contenció, que la modelen segons les necessitats d'explotació del territori. Més enllà de totes les èpoques històriques de Santa Susanna, la riera ha estat també l'eix que ha vertebrat la vall: tradicionalment la seva llera ha servit d'eix viari i amb el temps s'han adequat camins paral·lels per evitar les cícliques crescudes d'aigua. Distingim bàsicament tres trams: el tram superior, a la falda de la serra de Miralles (serralada Pre-litoral), que transcorre per zona forestal; el tram mitjà, des de can Jordà fins a can Creus, que transcorre per una zona encara rica agrícolament; i el tram inferior, que és el més urbanitzat i en bona part està canalitzat. Bona part de la riera conserva la típica vegetació de ribera, especialment al tram superior, mentre que els trams més antropitzats predominen els canyissars i la plantació de plàtans, alzines, verns i altres especímens d'interès natural.

L'auditoria ambiental redactada per GRECCAT defineix dues verndes al tram alt de la riera i una tercera al torrent de la Font de la Cadireta, afluent de la riera de Santa Susanna, com a hàbitats d'interès comunitari prioritari, que calen protegir.

GRECCAT (2009). Auditoria ambiental supramunicipal dels municipis de Palafolls i Santa Susanna. Memòria descriptiva. Diputació de Barcelona. Barcelona (inèdit)
    Paret d'en Ratés. L'agricultura de regadiu al segle XIX (tríptic). Ajuntament de Santa Susanna: Santa Susanna (2009)
    POMÉS, J. (2009). "Santa Susanna, un municipi genuïnament agrari a la costa del Maresme (1890-1986)". Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, 95. Mataró
    Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2009). "La riera de Santa Susanna, un espai per protegir". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 4. Santa Susanna, p.4-5
    Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2009). "Tots SSOM la riera (I). Quan la riera trenca i fa mal". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 5. Santa Susanna, p.6-7
    Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2009). "Tots SSOM la riera (II). La riera, camí de pas". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 6. Santa Susanna, p.4