Riera de Marganell
Marganell

Vessant Nord de Montserrat
    Del sector del nord-oest del terme fins al nord-est

Agència Catalana de l'Aigua. C/ Provença, 204-208 08036 Barcelona
    M.Lloret - KuanUm

La riera de Marganell és un afluent del Llobregat, i es troba situada vers la vessant nord de la serralada de Montserrat. El seu naixement és sota el coll de Can Maçana (El Bruc), dins el Parc Natural de Montserrat, i desemboca al Llobregat aigua amunt vora el pont de Castellbell i el Vilar.Travessa el municipi d'oest a est. Al llarg del seu camí es nodreix de l'aigua dels torrents que baixen de Montserrat, així com de diverses fonts. Entre d'altres, destaquen la de la Jaia, del Bisbal, de la Teula i de la Fassina. El seu recorregut és força abrupte, especialment en el seu primer tram en què descendeix de la muntanya. Té un cabal petit però continu, excepte en èpoques de sequera. Igualment, com és característic del clima mediterrani, ha baixat de forma molt abundant, causant grans danys al seu pas. Això s'explica en gran part per la proximitat de les cases a aquesta al seu pas pel municipi, que s'estructura al seu voltant. Pel mateix fet, s'han perdut pràcticament totes les rescloses que s'hi havien construït per al rec. Dins el municipi de Marganell, hi ha un total de dos salts d'aigua amb els respectius gorgs: el del Bisbal i el del Pont de Cal Janet. Entre la vegetació que hi trobem destaca la boga (Typha angustifolia), el jonc boval (Scirpus holoschoenus), els créixens bords (Apium nodiflorum), la cua de cavall (Equisetum telmateia) i el roure martinenc (Quercus humilis). Pel que fa a la fauna, en destaca per població el barb (Barbus), i també hi trobem la granota verda (Rana perezi) i la reineta (Hyla meridionalis). Com a aus estacionàries s'hi poden veure l'oreneta cuablanca (Delichon urbica), l'oreneta vulgar (Hirundo rustica), i l'abellerol (Merops apiaster), entre d'altres. Es tracta, doncs, d'un indret de gran interès natural i paisatgístic, destacat per trobar-se a tocar del parc natural.

El 10 de juny del 2000 hi hagué la pitjor rierada que es recorda, emportant-se cases situades en zona de risc d'inundació (com Les Cases Noves o La Fassina), preses, ponts, arbres, etc.