Riera de Balà
Tavertet

Sot de Balà
    A ponent del nucli urbà, s’endinsa al sot de Balà i segueix cap a ponent fins al pantà se Sau.

ACA Generalitat de Catalunya
    Virginia Cepero González

La riera de Balà és de règim estacional i té els seus orígens a la font del faig de Cantonigròs, on recull les aigües dels verals i camps del Collsesviles.

És la continuació del torrent del Gorgàs, al nord del municipi, i presenta diferents noms en el seu recorregut.

Es coneix amb el nom de Balà al seu últim tram, a partir del salt de Molí Bernat, a ponent del nucli urbà, quan travessa el sot de Balà i aboca les seves aigües al pantà de Sau, en el salt de Tirabous.

És el curs hidrogràfic més conegut de Tavertet.

BORBONET, A.; SANGLAS, J. (1999) Tavertet: el seu terme i els seus noms de lloc. Barcelona: Abadia de Montserrat, p. 161.

PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra: seguit de divisió de la comarca en zones relació de cases de pagès i altres dades (2º edició). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 274.

SANGLAS i PUIGFERRER, J. (2000)  “Torrents de Tavertet (II) - La riera de Balà”. Els Cingles de Collsacabra, núm. 43. Tavertet: Amics dels Cingles de Collsacabra, p. 13-16.

VINYETA i LEYES, R. (1980) El Collsacabra: els salts i cascades. Torelló: Celblau, p. 18-21.