Retaule Sant Isidre
Santa Eugènia de Berga

Nucli de Santa Eugènia
    Església parroquial de Santa Eugènia de Berga. Plaça Major s/n. 08507 Santa Eugènia de Berga.

Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, n. 1 - 08500 Vic.
    Anna M. Gómez Bach

El retaule està situat a l'interior de l'església parroquial, a l'espai lateral dret que dóna accés a la sagristia. Presenta quatre pisos ordenats cadascun en tres compartiments; als laterals es distribueixen 8 pintures, sis sobre fullola, i dues, les inferiors, sobre fusta, les quals fan referència a la vida de Sant Isidre i el mon agrari. Presideix el retaule una imatge del sant, i en el nivell immediatament inferior n'hi ha una de la Puríssima. Formen part del conjunt un conjunt de pintures afegides posteriorment al retaule. Al nivell superior, a la banda esquerra hi ha representat Sant Isidre que ofereix gra a un nen, i a la dreta alimenta uns coloms amb granes de blat. Al pis central, a la part esquerra, apareix el sant que resa mentre un àngel llaura la terra amb un parell de bous, i al adreta, veiem el sant que clava una agullada a terra i fa brollar una font d'una roca. Als nivells inferiors hi ha pintats diversos paisatges rurals i diverses eines del camp.

La imatge de Sant Isidre fou beneïda i inaugurada el 15 de maig de 1939, i tant aquesta com la de la puríssima foren realitzades a Olot per autor desconegut. Si que es coneix l'autor de les pintures sobre fullola, aquestes foren realitzades pel pintor vigatà Ramon Torrents i Riu els anys 1944 i 1945, en substitució d'unes fetes sobre tela a la dècada dels anys 1920-1930, i que foren malmeses durant la Guerra Civil. Es coneix que el pagament de les pintures de Torrents es va fer amb els recursos aportats, majoritàriament, pels administradors de la confraria de Sant Lluís i de les filles de Maria. I també que les dues pintures inferiors, realitzades sobre fusta, daten dels segles XVII o XVIII. El retaule conserva algunes dates inscrites en diversos punts del conjunt, que semblen fer esment a diverses fases i remodelacions. A la part central apareix, en relleu daurat sota la imatge de la Puríssima l'any incomplet de 16??, que sembla correspondre a l'any de la construcció. Les fonts existents permeten documentar que al 1634 ja existia l'altar de Sant Isidre i que en la crònica de la visita pastoral del bisbe Antoni Pasqual, feta el 12 d'agost de 1686, també hi consta l'altar. Les dues altres dues dates, 1762 i 1888, pintades en color groc sobre fons negre, estan distribuïdes en dos medallons, els dos primers números de les quals són a la banda esquerra, i els últims són a la banda dreta del cos central. Es té notícia que al 1762 Nicolau Castellet va daurar el retaule per 250 lliures. I que el conjunt també fou reformat al 1888, realitzant-se alguns treballs de millora i en motiu de la primera celebració de la festa dels Tonis al municipi, que tingué lloc aquell mateix any. L'any 2000 tingué lloc la restauració del retaule a mans del Servei de Béns Mobles de la Direcció General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la parròquia i l'ajuntament de Santa Eugènia de Berga.

DALMAU, A. (2001). Inventari d'elements patrimonials del Municipi de Santa Eugènia de Berga. Ajuntament de Santa Eugènia. Inèdit. DALMAU, A. (2005). Santa Eugènia de Berga. Un poble per descobrir.Ajuntament de Santa Eugènia de Berga.