Retaule Major de Sant Pere
Rubí

Plaça del Dr. Guardiet, 4 i 5, 08191-RUBÍ
    Església de Sant Pere

Francesc i Jaume Rubió
    Bo
    Les restes del retaule que han arribat fins als nostres dies han estat restaurades el 1986 (RUFÉ, 1992)
    Patronat del Museu :Pça Dr. Guardiet (Rectoria) i Pintor Murillo 86B, 08191-RUBÍ i altres
    Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

Està format per vuit peces. Les figures tenen molta expressivitat i una gran riquesa de color per la qual cosa ofereixen un aspecte molt viu. Les taules corresponen a aquests noms: Adoració dels Reis, Quo Vadis, Sant Ramon de Penyafort, Sant Francesc d'Asís, La crucifixió de Sant Pere, La circumcisió del Senyor, Sant Sever, Sant Pacià (BENCOMO, 1996). Actualment estan exposades a l'església de Rubí, encara que fora del lloc exacte pel qual van ser concebudes. No se sap amb seguretat si l'escultura exempta de Sant Pere que actualment es conserva a la capella-baptisteri, formava part del mateix conjunt.

Francesc Rubió és un artífex cinc-centista possiblement molt important, perquè contribuirà decisivament, juntament amb altres, a la difusió dels models clàssics, dins el context cultural del XVII (COMELLAS, 1996).

A l'arxiu notarial de Terrassa es conserva, datat l'any 1599, el contracte produït entre el rector de Sant Pere, Miquel Oriol i Antoni- Joan Riquer, obrers parroquials, amb els escultors Francesc i Jaume Rubió, pare i fill de Moià, per realitzar els retaules de l'altar major de Sant Pere (ROVIRA, 1981b). Resulta d'interès la descripció que es fa de l'obra, feta en fusta d'"alba", en la qual s'havien d'esculpir "...deu figures de bulte i cinc taulons de relleu amb les pilastres o columnes, i altres coses ..." (ROVIRA, 1981b). El retaule es va acabar l'any 1609, encara que la major part dels treballs estaven enllestits des del 1607 (ROVIRA, 1981b). En aquell any, es van comprar dos xiprers a Sant Vicenç dels Horts (RUFÉ, 1982). El 18 d'abril de l'any 1610 la universitat de Rubí celebrà consell al cementiri de la parròquia i, l'Honorable Joan-Pere Casanoves feu un llarg i raonat parlament per demanar als habitants de la població uns delmes o contribució per pagar als escultors Francesc i Jaume Rubió, autors del retaule de l'església (RUFÉ, 1984a; 1997a). El pintor de dit retaule fou Joan Bassí, que comença a pintar l'obra a mitjans d'octubre de 1615. Un document de l'any 1624 escrit per Bassí parla de que la seva obra ja havia estat abonada (ROVIRA, 1981b). Actualment el retaule, restaurat, es troba a la capella del Santíssim (BENCOMO, 1996).

BENCOMO I MORA, Carme. (1996) "Rubí a l'Edat Moderna: una síntesi general", Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, Núm. 40, p. 325-339. Rubí: Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí. CASTELL ROCABRUNA, Natàlia (s.d.) Recorregut històric per la ciutat de Rubí, Rubí, El Castell - Ecomuseu Urbà, document mecanografiat. COMELLAS I ROSIÑOL, Josep (1996) "Una aproximació al retaule major de l'església parroquial de Sant Pere de Rubí (s. XVII)", Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, Núm. 40, p. 350-363. Rubí: Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí. GARCÍA I MAJÓ, Lluís (1996) "Sant Pere de Rubí. La seva evolució de parròquia rural a urbana", Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, Núm. 40, p. 340-349. Rubí: Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí. ROVIRA, Lurdes (1981b) "Parròquia de Sant Pere de Rubí sobre apunts de Josep Serra (II)" Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, Núm. 2, pp. 10-11, Rubí, Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí RUFÉ I MAJÓ, Miquel (1992) Retaule de l'Altar Major - s. XVII-. Rubí: Miquel Rufé i Majó. RUFÉ I MAJÓ, Miquel (1984a) Les masies de Rubí i la seva gent. Patronat del Museu-Biblioteca de Rubí. RUFÉ I MAJÓ, Miquel (1987a) Sant Pere de Rubí els darrers 200 anys. Patronat del Museu-Biblioteca de Rubí. RUFÉ I MAJÓ, Miquel (1997) Les masies de Rubí i la seva gent. Rubí, Rubricata. El setmanari de Rubí. Caixa de Terrassa.