Retaule dels Sants Màrtirs
Sant Boi de Lluçanès

Església parroquial de Sant Boi. Plaça de l'església, 1. Nucli urbà. Sant Boi de Lluçanès

Neoclàssic
    Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

El retaule es troba situat a la tercera capella de la dreta de l'església parroquial de Sant Boi de Lluçanès. És un retaule d'estil neoclàssic d'un autor anònim construït l'any 1783 i daurat l'any 1794. Amida 6,62 metres d'alçada i 3'83 metres d'amplada fet amb fusta, pa d'or i pigments.
    El retaule és de planta còncava, d'un sol cos i àtic. La mesa d'altar és de fusta i té motllures daurades. Dues grades amb decoració vegetal ens porten a un medalló de contorn gerriforme, on hi ha pintada l'escena dels Sant Màrtirs, presidit per Sant Llucià. Apartant el quadre, es pot admirar l'urna amb les relíquies dels màrtirs Porcià, Dolcíssim, Llucià, Emerciana i Crescenci. El sòcol molt desenvolupat, té una decoració en relleu de palmes i fulles, i fons pintat imitant el marbre. El medalló pintat parteix les grades i s'endinsa en el cos central, la fornícula el qual s'endinsa dins l'àtic. Com a Sant titular originàriament hi havia l'escultura de Sant Llucià, actualment desapareguda i substituïda per la figura de Sant Josep. Als carrerons laterals hi ha tres columnes per banda, d'ordre compost, fus llis pintat imitant marbre i decoració vegetal.
    L'àtic presenta dins una fornícula la imatge de Santa Margarida i un emmarcament motllurat i una hídria decorativa a cada extrem. Cal remarcar el vermell dels florons que hi ha a banda i banda de Santa Margarida; es tracta de sang de "dragó", saba d'un arbre de Canàries.

Antigament hi havia dues imatges que flanquejaven l'originaria imatge de Sant Llucià, eren: Sant Joan Baptista i Sant Joan Evangelista. Actualment hi ha la imatge de Sant Josep.
    El número registre de la fitxa del retaule dels Sants Màrtirs a l'Inventari de Béns artístics del Bisbat de Vic és: BdV. 984.
    La imatge s'ha extret del llibre "Els 8 retaules de l'església de Sant Boi".

El retaule, obra d'un anònim, va ser construït l'any 1783 i daurat l'any 1794. El retaule va ser restaurat l'any 1997 i la restauració ha fet emergir molts daurats amagats sobre pintats.

SOLDEVILA, Felip (2000). Els 8 retaules de l'església de Sant Boi. Edicions de l'Ajuntament de Sant Boi.
    VERDAGUER, Judit (1997). "Retaule dels Sants Màrtirs" dins Inventari de béns artístics del Bisbat de Vic (inèdit).