Retaule de Sant Vicenç
Sant Vicenç de Torelló
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El retaule de Sant Vicenç es conserva a la sala d'exposicions del Museu Episcopal de Vic. Es composa de tres cossos verticals, dividits en dos pisos cadascun, rematats a la part superior amb motllures decoratives. La tècnica és de pintura al tremp i a l'oli sobre fusta, en què predomina el color vermell i el blau, sobre el fons daurat. A la taula central, de més alçada que les laterals, hi ha representat el calvari a dalt i la imatge de Sant Vicenç Espanyol a baix, sostenint una palma i un llibre obert. A la taula de l'esquerra, a dalt, s'hi representa al Sant amb el bisbe Valeri quan són interrogats per l'emperador romà Dacià. A l'escena inferior, el Sant és martiritzat lligant-lo a una creu i essent torturat. A l'altre costat, a la part superior de la taula dreta, s'escenifica la mort del Sant, estirat en un llit en una cambra, davant de jutges i soldats, mentre dos angelets porten la seva ànima al Cel. Finalment, a la part inferior de la taula hi veiem el cos sense vida del Sant, que acaba de ser llençat al costat del riu, acompanyat d'un corb.
La fotografia es correspon amb la rèplica del retaule que hi ha a l'església parroquial.
Història
El retaule de Sant Vicenç està poc documentat. Diverses fonts l'han atribuït a l'artista Perot Gascó, autor destacat que va treballar a la zona de Vic. Coincidint amb l'època de construcció del retaule, hi ha documentada una ampliació al presbiteri de l'església de Sant Vicenç, que podria estar motivada per la seva adquisició. Al cap d'uns anys, el retaule va substituir-se per un grup escultòric, pel que va ser traslladat al santuari de la Mare de Déu de Borgonyà. A finals del segle XIX, Borgonyà va començar el seu període de transformació en colònia tèxtil, pel que el santuari primitiu va ser enderrocat. El nou temple va ser consagrat pel bisbe Morgades, qui va recollir el retaule i el va dipositar al Museu Episcopal de Vic, que tot just s'acabava de crear.
Bibliografia
LÓPEZ, A., FIERRO, X. Memòria d'excavació a l'església de Sant Vicenç de Torelló (Osona). Direcció General del patrimoni Cultural. THOMASSA DE SUBIRÀ, L. (1963). La Vall de Torelló. Barcelona: Selecta. VIGUÉ, J., dir. (1984). Catalunya Romànica. Osona II, vol. III. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.