Retaule de Sant Ramon Nonat de Puig-l'agulla
Sant Julià de Vilatorta

A la capella dreta de la nau del santuari.

Neoclàssic
    Llorenç Corominas, fuster.
    Bisbat de Vic
    Virgínia Cepero González

Retaule d'estil neoclàssic, situat a la segona capella dreta de la nau del santuari de la Mare de Déu de Puig-l'agulla, enfront del retaule de Sant Miquel dels Sants. És policromat, amb daurats i d'altres tonalitats que imiten el marbre. És el retaule més modern del temple. Consta d'un únic cos format per dues columnes gairebé exemptes i de capitell compost, flanquejades sobre un fons de pilastres, que formen un marc discontinu per l'alternança de decoracions florals a l'interior. Acaba amb una cornisa d'estuc amb replecs, dos florons per banda i, a l'extrem superior, un anagrama de radis daurats. Al centre del retaule, dins d'una fornícula, es troba la imatge de Sant Ramon, col·locada durant l'aplec de l'Ascensió de l'Orfeó Vigatà de l'any 1947.

El retaule va ser creat vers l'any 1869 i la seva estructura va fabricada pel fuster de Vic Llorenç Corominas. Durant la guerra civil es va perdre una pintura de Sant Ramon, que es trobava al centre del retaule i, també, la imatge de Sant Antoni de Pàdua, que havia estat afegida l'any 1902. Al centre del retaule, situat dins d'una fornícula, hi ha la imatge de Sant Ramon, que va ser col·locada durant l'aplec de l'Ascensió de l'Orfeó Vigatà de l'any 1947. La inscripció del bancal diu el següent: "OFRENA A LA VERGE COM A PENYORA D'AGRAÏMENT A LA MEMÒRIA DEL MEU PARE EN RAMON VILA SOLDEVILA A.C.S. VIC JUNY 1.947".

- H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de béns d'interès històric arquitectònic i paisatgístic. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta. - PLADEVALL i FONT, A. (1994). Puig-L'Agulla i Vilalleons: un santuari i una parròquia mil·lenària. Barcelona: Ed. Montblanc-Martín.