Retaule de Sant Bartomeu i Santa Tecla
Sitges
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Taula central de l'antic retaule dedicat als sants patrons de Sitges, situat actualment darrera l'altar major amb un emmarcament exterior barroc. Segons sembla, el retaule original estava format per tres pisos de quadres on hi havia representada la història de Santa Tecla i Sant Bartomeu. Per damunt de la taula central hi havia situada una crucifixió. Pel que fa a la taula que encara es conserva, en ella es representen els dos sants amb els seus atributs. Destaquen per la seva qualitat artística, la riquesa com es dibuixen les robes dels sants, i un terra d'opus sectile, malgrat que la seva perspectiva sigui errònia.
L'any de la capitulació de l'encàrrec és el de 1499, però s'ha optat per datar el retaule al segle XVI, ja que fou a inicis d'aquest quan es deuria enllestir l'obra. Nicolau de Credença féu també, entre d'altres, els retaules de Sant Just de Barcelona i els de les esglésies de Sant Genís de Vilassar, Mataró i Sant Martí de Provençals.
Història
El retaule fou contractat pels jurats de la universitat de Sitges al pintor napolità Nicolau de Credença l'any 1499 per un total de 132 lliures, sense que es conegui quin any fou enllestida l'obra, ja a inicis del segle XVI. El retaule fou traslladat a l'església del Vinyet mentre es duien a terme les obres de construcció del nou temple parroquial a mitjan segle XVII. Aquest trasllat va significar la disgregació del conjunt, ja que les taules es van separar i col·locar a diferents murs, arribant a perdre's. Acabades les obres de l'església, les parts del retaule no van torna, i no fou fins després de la Guerra Civil, quan la taula que quedava va ser traslladada a l'església Parroquial de Sitges per a presidir l'altar.
Bibliografia
COLL, I. (1982) Inventari de Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11914 GRAN GEOGRAFIA COMARCAL DE CATALUNYA. (1982:284). Vol 5. TINEO, J.A i ROUSAUD, J. (1984)."Garraf. Baix Penedès. Les comarques de Catalunya". Ed Blune, Barcelona.