Retaule de la Mare de Déu dels Dolors

Església parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Passeig del Baluard s/n, Sitges 08870

Joan Roig (talla del retaule), Pere Jou (imatge de la Pietat)
    Actualment els laterals del retaule es troben cedits al Museu de Girona.
    Bisbat de Barcelona, C/. Del Bisbe nº5, 08002 Barcelona.
    Laia Massansalvador Soler

L'estructura del retaule destaca per la seva claredat compositiva. Quatre plafons escultòrics de talla en alt relleu, mostren imatges dels patiments de la verge i envolten la figura de la Verge dels Dolors. Al costat de l'Evangeli, es reprodueix l'anunci de Simeó i Jesús perdut i trobat al mig dels doctors. Al costat de l'Epístola, la fugida d'Egipte i Jesús camí del Calvari. Destaca l'interès de l'autor per dotar d'expressivitat a les figures, aplicant contraposats i marcant gran moviment dels vestits i els cabells. En l'àtic del retaule hi situa la imatge de Sant Francesc de Paula i en els laterals relleus representant escenes de la vida del sant. Al voltant del retaule hi trobem figures d'àngels mostrant dolor. En el basament, on es troba el Sant Sepulcre, hi ha també dos medallons: l'un amb la imatge d'un franciscà i l'altre amb la figura de Sant Joan Evangelista. Actualment, el retaule està presidit per una imatge de la Pietat, obra de l'escultor Pere Jou, que substitueix l'original (destruïda durant la Guerra Civil). El cos del Sant Crist del sepulcre també és una obra contemporània.

Al Llibre de la Congregació dels Dolors (Arxiu Diocesà de Barcelona), es conserva la documentació referida als acords i contractes de la Universitat de Sitges per a la construcció d'aquest retaule. El dia 3 de Maig de 1699, se signà un acord amb l'escultor Joan Roig (1656-1706) per realitzar el retaule de la capella dels Dolors, per 350 lliures. El prevere i rector del Vendrell, Joan Llopis, va col·laborar econòmicament amb 125 lliures amb la condició que una part del retaule es dediqués a Sant Francesc de Paula. En el mateix contracte es feia constar que calia situar un sepulcre al retaule o bé a la mesa de l'altar. Aquest Sant Sepulcre havia estat durant segles en una de les seves capelles, en molt mal estat. L'actual figura de la Pietat substitueix des de l'any 1948 l'antiga figura de la Verge dels Dolors, ja que fou destruïda el 21 de Juliol de 1936. El mateix passa amb la figura del Sant Sepulcre, de la qual sols se'n conservà el cap, i la resta fou encarregat a la casa "La artística", qui l'any 1946 en feu entrega a l'església.

COLL I MIRABENT, I. "Els altars barrocs de la parròquia de Sitges". Butlletí del G.E.S. nº 5. COLL, I. (1982) Inventari de Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11908 COLL MIRABENT, I. (1993). "Els retaules barrocs i l'orgue de l'església parroquial de Sitges". Grup d'Estudis Sitgetans. Sitges. SOLER I CARTRÓ, J. (1980). "Geografia i guia de la vila de Sitges i son terme municipal". Grup d'Estudis Sitgerans, Sitges.