Restes de barraques de pastors a Balma Roja de Gavarrós
Guardiola de Berguedà

A sota de la roca roja de Gavarrós
    Emplaçament
    A la blam Roja de Gavarrós. Està situada a la dreta del torrent homònim a sobre del pla del Testarro
    1880

42.28814
    1.93323
    412052
    4682320
    08099-248
    XII-XX
    Es continua utilitzant com a refugi de pastors en èpoques de mal temps.
    DOGC. 353/1983 de 15 de juliol. Llei 6/1982 de 6 de maig.
    Pere Cascante i Torrella

Ruïnes d'una barraca de pastors a Roca Roja a la zona de Gavarrós. Aprofita la balma de la Roca Roja per assentar-hi les seves parets que només conserven la part frontal. Correspon a simples construccions de pedra seca i morter de calç amb restes d'alguna obertura en llinda de fusta. Els murs són d'uns 40 centímetres d'amplada i normalment aprofiten el desnivell del terreny.

Les carboneres eren situades en llocs obacs i prop de camins i vies de comunicació. Atès que l'operació de carboneig durava bastants dies i no es podia abandonar; el carboner havia de tenir un lloc on fer-hi estada a prop de l'explotació ja que i tal com s'ha dit els nuclis habitats més propers com Gréixer, Escriu, Gavarrós o Pardinella quedaven allunyats per poder-hi pernoctar una vegada hagués acabat el jornal. El cas de la Blama Roja era situada en una zona de molta altitud i a l'abast de tempeses molt violentes en els periodes estivals. Continua sent lloc de refugi dels pastors i fins hi tot dels ramats.

SÀNCHEZ I VICENS, J (2008). "Arqueologia del paisatge. Un cas pràctic" a El Picot Negre, revista informativa del Parc Natural del Cadí i Moixeró. Núm. 12. pp.