Resclosa de Salou
Les Masies de Roda

Dins de la colònia Salou, darrera del Castell Nou, vora la fàbrica, al riu Ter

Les estructures queden inundades, solament són visibles quan el nivell del riu baixa.
    Agència Catalana de l'Aigua, C/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
    Jacob Casquete Rodríguez

Dins de la colònia Salou-Baurier encara queden les restes de la resclosa i del canal de la fàbrica que s'utilitzava el segle passat i de les que, encara avui quan el caudal del riu es baix, es poden apreciar les seves restes. La resclosa damunt del riu amida uns 4 o 5 metres d'alçada i uns 80 metres de longitud bastida amb còdols i lligada amb ciment. Aquesta presenta un perfil lleugerament corbat. A l'extrem occidental encara es pot apreciar part del sistema manual d'obertura que consisteix en una palanca de ferro. D'altra banda, des de la riba dreta del Ter, neix un canal de còdols i ciment que discorre paral·lel al riu i que passa vora la fàbrica. Aquest presenta uns 350 metres de longitud i uns 4 metres d'amplada. Actualment, ambdues estructures estan en desús i quan puja el nivell de l'aigua queden inundades.

Anys després de posar en funcionament la fàbrica de la colònia Salou-Baurier, que en aquell moment no tenia encara l'estatut de colònia i que es presentava sota el nom de societat Bosch, Llusá i Companyia, es va rebre l'any 1872 "la primera concessió d'aigües per assegurar-se un increment en el potencial energètic que fes possible augmentar la producció" (CASTELLÀ, 2006:30). Tant la resclosa com el canal quedaren fora d'ús l'any 1964 quan la fàbrica fou expropiada per posar en funcionament el pantà de Sau.

CASTELLÀ I PERARNAU, R. (2006): "Còdol-Dret. Vida d'una colònia industrial (1862-1964)". Ajuntament de les Masies de Roda. Les Masies de Roda, 2006.