Resclosa de l'Escala dels Gats
Moià

Aigües amunt de la font de la Golarda, en el curs de la riera

X?
    Només queden tres fileres de cunyeres.
    Francesc Roma

Aigües avall de l'anomenada escala dels Gats, s'evidencien una trentena de forats rodons (d'entre 10 i 12 cm de diàmetre), distribuïts en quatre filades que ocupen bona part del llit del torrent, i amb una amplada total de 2,60 m . Podria tractar-se de dues rescloses construïdes en èpoques diferents a un metre l'una de l'altra, però també podria tractar-se d'una única estructura. En tot cas, per la morfologia de les cunyeres, es tractaria d'un molí de l'alta edat mitjana.
    Una mica més avall hi ha dos conjunts de forats que podrien correspondre a un canal de morfologia semblant al que s'ha descrit anteriorment i un espai pla (artificialment pla?) amb diversos forats a les vores i un a la paret, que podrien correspondre a l'assentament del casal del molí (creiem que no tindria sentit que aquesta resclosa estigués connectada amb l'estructura anterior).
    Just al lloc on es troba la font de la Golarda, tallat al mig del llit del torrent, hi ha el que podria ser el motllo d'una roda de molí que fa poc més d'un metre de diàmetre.

Podria tractar-se d'un conjunt de molins datat l'any 989. ,El 985 s'esmenta el topònim Escortegads que potser tindria alguna cosa a veure amb l'escala dels Gats on se situa aquesta resclosa.

Roma i Casanovas, F. (2018): Antics molins de la vall de Marfà. Modilianum. (en premsa)