Resclosa de la Foguera
Taradell

Riera de Taradell

XIII
    Agència Catalana de l'Aigua. C. Provença, 204-208 08036 Barcelona
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La resclosa de la Foguera està situada a la riera de Taradell, aigües amunt de les restes del molí. És una estructura perpendicular al curs de l'aigua que permetia desviar l'aigua cap al rec i la bassa del molí. És feta de pedra lligada amb morter.

El molí de la Foguera pertanyia a la Madriguera des del segle XIII. L'any 1294 el dret d'aigua del molí estava sota el domini de la Catedral de Vic, i el paborde va confirmar a Bernat de Madriguera i el seu fill a captar les aigües, aqüeductes, rescloses i recs del seu molí de la Foguera. L'any 1518 hi hagué un conflicte entre els Molist i els Madriguera pel dret de pas i la resclosa del molí. El molí i el mas de la Foguera van pertànyer als Madriguera fins que al segle XVII li van vendre a Joan Bou i Molist, pubill del Molist (PUIGFERRAT, 2014: 112).

PUIGFERRAT, C (2014). La Madriguera (Taradell): Història d'un mas Osonenc. Taradell: Josep Miralpeix i Maria Dolors Peix.