Rellotge de sol del carrer de Josep Pla, núm. 1
Matadepera

  Vallès Occidental
  Carrer de Josep Pla, núm. 1
  Emplaçament
  Torre situada en la confluència del carrer de Josep Pla, núm. 1, amb carrer del Poeta Maragall.
  434

  Coordenades:

  41.60275
  2.02796
  418999
  4606128
  Número de fitxa
  08120 - 128
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1953
  Estat de conservació
  Bo
  Fa relativament poc que s’ha tornat a pintar. En una fotografia localitzada al web de la Societat Catalana de Gnomònica, ja no s’hi observa gnòmon. I actualment tampoc hi és, amb la qual cosa se suposa que en alguna restauració o pintat anterior es va tapar l’orifici.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  9064809DG1096S0001QT
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Rellotge de sol situat a la façana de migdia de la casa, per sobre de la terrassa, entre les finestres de la planta pis i el sota coberta.

  És rectangular, del tipus vertical declinant, amb orientació sud-est. Està realitzat amb la tècnica de l’esgrafiat, damunt d’un suport de preparació de morter de calç. A la part del capçal superior hi ha una filigrana on s’hi pot llegir el lema “ JO.SENSE SOL.TU SENSE FE . / NO SOM RES”, mentre que a l’inferior, en xifres romanes es llegeix l’any d’execució: MCMLIII (1953), coincidint amb l’any de construcció de la torre. Els colors emprats en la decoració són el blanc per l’esgrafiat i l’ocre pel fons.

  Presideix el quadrant un sol antropomorf amb bigoti i barbeta marcada amb onze raigs solars ondulants, dels quals tres són curts. De l’astre neixen, a més, les línies solars que queden emmarcades a l’interior d’un escut. Estan representades per xifres romanes que van des de les VII del matí fins a les IV de la tarda. A ambdós costats del rellotge, en el sentit vertical hi ha decoracions geomètriques i vegetals (es tracta de l’arítjol, una planta enfiladissa molt comú a tot el municipi i especialment en els alzinars). No conserva el gnòmon.

  Aquest rellotge consta a l’Inventari de Rellotges de sol dels Països Catalans de la Societat Catalana de Gnomònica amb el número de referència, 3411.

  La seva realització coincideix amb l’any de construcció de la casa.