Rellotge de sol de l’església de Sant Julià de Palou
Granollers

Plaça Canonge Josep Oliveras, 1.
    Palou

XVI-XIX
    BCIL
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. E-16. Protecció de tipus I: Conservació estricta (protecció referida al conjunt de l'església)
    Inventari de Rellotges dels Països Catalana (SCG), ref: 2135
    Bisbat de Terrassa (Carrer de Vinyals, 47, 08221 Terrassa)
    Jordi Piñero Subirana

Rellotge de sol emplaçat al campanar de l’església parroquial de Sant Julià de Palou. Concretament a la cara sud, en el cos inferior, a mitja alçada de la torre.

És de tipus vertical declinant i format per una superfície circular blanca, feta amb pols de marbre, que té línies horàries de 8 a 3 i xifres romanes fetes amb ceràmica. A la part superior té encastada la figura d’un sol en relleu.

Consta de gnòmon de vareta simple.

La primera referència documental de l’església de Sant Julià de Palou és de l’any 943. L’any 1403 es trobava en molt mal estat; és per això que en diferents visites pastorals del segle XV i del principi del segle XVI (1508) es fan constants referències a la necessitat de reformar-la. El 24 de juny de 1561 el vicari general va donar la llicència per a enderrocar l’església i construir-ne una de nova i més gran. Es devia aixecar a la segona meitat del segle XVI, ja que a finals d’aquesta centúria i principi de la següent en les visites es diu que l’església no necessita reparació, però la teulada sí (ORTEGA; TERRADES). L’església actual és un edifici gòtic tardà, un dels pocs ben conservats a la comarca.

Pel que fa al rellotge de sol en particular, podria ser que s’hi hagués afegit més endavant. Amb posterioritat al segle XVI no sembla que s’hi fessin gaires afegits, a part de la sagristia. A principis de la vintena centúria l’interior de l’església i la portalada foren restaurats. Més recentment s’hi han fet altres millores.