Rellotge de sol de la vil·la romana de l'Espelt
Òdena

  Anoia
  Museu de la Pell i Comarcal de l'Anoia. Carrer Dr. Joan Mercader (Igualada)
  Emplaçament
  Museu de la Pell i Comarcal de l'Anoia

  Coordenades:

  41.60651
  1.642
  386842
  4606980
  Número de fitxa
  08143 - 612
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Romà
  Segle
  I-III dC
  Estat de conservació
  Regular
  Falta la meitat occidental de l'hemisferi horari
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Pública
  . Subdirecció General del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic
  Autoria de la fitxa
  Lluís Pedraza i Jordana

  Fragment corresponent a la meitat oriental d'un escafé o hemisferi horari esculpit en un bloc de pedra arenosa al qual li manca l'altra meitat i el gnòmon o estil (varilla metàl·lica que sorgeix de la pedra horitzontalment pel punt d'intersecció de les línies horàries i que té la longitud igual al radi de la superfície esfèrica i per tant el seu extrem lliure coincideix amb el centre de l'esfera). El fragment procedent de les excavacions arqueològiques efectuades a la vil·la romana de l'Espelt correspon a les línies horàries posteriors a migdia. El fragment mesura 19 x 18 x 23 cm i la grandària estimada del rellotge complet devia ser de 30 x 38 x 23 cm. El radi de l'esfera circumscrita al sector horari mesura 13 cm.

  El rellotge de sol aparegut en una de les campanyes d'excavació a la Vil·la romana de l'Espelt portades a terme conjuntament pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada resta dipositat com la resta de materials a l'Arxiu d'Arqueologia del Museu de la Pell i Comarcal de l'Anoia d'Igualada.

  FARRÉ OLIVÉ, Eduard (1999): "Relojes de sol de la Hispania Romana", Arte y Hora, núm. 134, Grupo Duplex, Barcelona, p. 10-17.
  FARRÉ OLIVÉ, Eduard (1999): "Rellotges de sol de la Catalunya Romana", Butlletí de la SCG, núm. 33, Societat Catalana de Gnomònica, Barcelona, p. 18-24.