Rellotge de sol de la Llavina
Centelles

camí de la Llavina, 19
    A la façana del molí de la Llavina

Jordi Petit Gil

Placa de pedra ubicada en la façana principal de la casa. En la placa hi ha representat el Sol (al centre), als costats la Lluna i estels. A baix un home llaurant un camp amb bous.

Entre els segles XVI i XVII es va produir el gran esclat de la tècnica constructora dels rellotges de sol. En aquells temps es feien a tota mena d'edificis, bé pintats, esgrafiats o amb qualsevol altra tècnica. A mitjans del segle XVI sorgien els primers rellotges mecànics, però fins al segle XVII no es van perfeccionar. Tanmateix el rellotge de sol seguia mantenint-se al lloc d'honor per dues raons: l'alt preu dels nous aparells i l'altra era que aquests nous competidors no acabaven d'anar del tot bé. Cap a mitjans del segle XVIII, però, els rellotges mecànics assoliren un alt grau de perfecció i van anar guanyant terreny als solars.