Rellotge de sol de can Guitart Vell
Cervelló

    Baix Llobregat
    Carrer Masia, 32
    Emplaçament
    A la façana Sud de l'edifici

    Coordenades:

    41.394301883016
    1.9753887763662
    414344
    4583036
    Número de fitxa
    08068 - 10
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Popular
    Segle
    XVIII-XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    S'ha repintat recentment
    Protecció
    Legal
    BCIL
    BCIL – 489-I
    Pla Especial i catàleg del patrimoni arquitectònic i ambiental de Cervelló, 2017. PEPAAC – ph-46
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Inventari de rellotges de Sol dels Països Catalans: n. 1988
    Accés
    Fàcil
    Simbòlic
    Titularitat
    Privada
    4432754DF1843S0001OT
    Autoria de la fitxa
    Juana María Huélamo Gabaldón - Kuanum

    Rellotge de sol rectangular, d'autor, del tipus vertical declinant.

    Està pintat en color vermellós.

    Presenta una orientació sud-est. Té marques horàries a les hores de les 7 del matí a les 4 de la tarda, sense noms.

    La línia del migdia és vertical, i el gnòmon és de vareta, amb un cercle al pol. 

    El rellotge deu correspondre a algun moment imprecís a finals del segle XVIII, probablement coincidint amb una reforma de l'edifici.

    Els rellotges de sol han estat testimonis silenciosos del pas del temps, marcant les hores uns cops amb la seva elegància i altres amb la seva senzillesa. Aquestes peces, moltes d'elles úniques, sovint adossades a les parets de cases de nuclis urbans, o a pagès a les masies, han format part de la història cultural i arquitectònica a casa nostra.

    L'ús dels rellotges de sol data de temps antics, quan les societats depenien principalment de la posició del sol per mesurar el temps.

    Tot i que les primeres versions podrien ser primitives, a Catalunya, com a altres territoris, es va desenvolupar una gran varietat de rellotges de sol durant l'edat mitjana, el Renaixement i el Barroc. A la Catalunya medieval, els monestirs van ser pioners en la instal·lació de rellotges de sol a les seves parets, utilitzant-los com a eines essencials per a la recitació dels oficis religiosos.

    Amb el temps, aquesta pràctica es va estendre a les cases i masies, reflectint una preocupació creixent per mesurar amb precisió el temps en la vida quotidiana. Els rellotges de sol a Catalunya presenten una diversitat de formes i estils, des de simples marques horàries en superfícies planes fins a complicats gnòmons verticals. Les influències del romànic, el gòtic i fins i tot el modernisme es poden apreciar en el disseny d'aquestes peces. Molts d'ells es destaquen per la seva ornamentació artística, molts d'ells, anomenats "d'autor", peces úniques i originals que estan pintats directament als murs de les cases amb l'orientació que calia, amb detalls que reflecteixen l'habilitat dels artesans locals.

    D'altres, són peces industrials, majoritàriament de ceràmica vidriada, que es van col·locar buscant la marca precisa que procura al gnòmon la llum solar. A més de la seva funció pràctica, els rellotges de sol a Catalunya també simbolitzen una connexió amb el passat i una apreciació de les tradicions. En moltes cases i masies, es manté la pràctica de restaurar i conservar amb cura aquestes antiguitats com a testimoniatge d'una època passada, tot preservant així la seva autenticitat i valor cultural, més que la seva raó pràctica i utilitària.

    LLURBA RIGOL, Josep (2021) Les masies de Cervelló, La Palma de Cervelló i Vallirana.  Nèctar Editorial. Torrelles de Llobregat.