Rellotge de sol de Can Domènec El Papiol

Baix Llobregat
Can Domènec
A la façana principal de la masia de Can Domènech, al Parc Natural de Collserola
178

Coordenades:

41.45815
2.01954
418115
4590082
08158 - 208
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Popular
Contemporani
XIX
1868
Regular
S'està esborrant la pintura, especialment dins el camp del camp interior blanc.
Inexistent
Inventari de Patrimoni Arquitectònic - Generalitat de Catalunya
IPA 18768
Fàcil
Social
Privada
08157A00100003
Juana Maria Huélamo Gabaldón

Rellotge pintat de blanc i blau i esgrafiat. Està situat a la façana principal de l'edifici central, a la banda dreta de la porta principal d'accés, i a prop del balcó. Conserva el gnòmon. Presenta un marc rectangular en el que s'inscriu la data al registre inferior (1868) i els números. El fons està pintat de blanc (casi gairebé perduda la pintura). En la llegenda, les lletres són de color blau. En els altres tres costats hi ha una sentència: "Les hores fugen - de pressa fugen - i no tornen més".

Referència: 1058 de l'inventari de la Societat Catalana de Gnomònica.

La inscripció del rellotge de sol (1868) assenyala la data en què varen tenir lloc les reformes de l'edifici, quedant tal com el veiem ara.
L'estucat i l'ornamentació de la façana són d'aquesta època.
Al segle XIX van ser moltes les reformes i ampliacions que es van fer a l'edifici, relacionades probablement amb el floreig de l'aprofitament de la vinya i la seva transformació en vi, activitat econòmica molt important en aquesta època. Prova d'allò és la grandària del celler que es troba a la planta baixa de l'edifici central de la masia.
L'edificació original va ser construïda a finals del s. XV o principis del s. XVI i l'interior conserva restes de l'època. El 1909 es va envoltar el recinte amb una gran tanca, però fins al moment passava el camí per davant de la casa.