Rellotge de sol canònic de Santa Maria de Rocafort
El Pont de Vilomara i Rocafort

  Bages
  Plaça de l'Església
  426

  Coordenades:

  41.71698
  1.93638
  411524
  4618900
  Número de fitxa
  08182 - 272
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Medieval
  Segle
  X-XIII
  Estat de conservació
  Regular
  Manca el gnòmon de vareta i determinar la seva ubicació original. La línia central sembla sobresortir clarament de la semicircumferència i fortament erosionada.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Bisbat de Vic (C. Santa Maria, 1 - 08500 VIC)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart - Laura Bosch

  Rellotge de sol del tipus canònic, cisellat en un carreu reaprofitat de la portalada principal de la façana, orientada al sud-oest, de l'església de Santa Maria de Rocafort. No conserva el gnòmon de vareta però si que es poden observar 12 línies ben traçades, i dues semi-circumferències. Les quatre línies centrals prolonguen la línia horària fins al segon cercle.

  No consta a l'Inventari de Rellotges de sol de Catalunya. També rep el nom popular de rellotge de missa. En una fotografia de l'arxiu Villegas publicada al llibre de Miquel Ballbè, pàgina 101, destaca el carreu amb el rellotge a la part esquerra de la portalada.

  Els rellotges canònics no mesuraven les hores com les entenem ara, sinó que mesuraven els moments rellevants dels eclesiàstics. Normalment estaven encarats a migdia, amb el gnòmon perpendicular i amb les línies que assenyalaven la hora Tèrcia, la Sexta, i la Nona segons la regla de Sant Benet. Seguint aquesta norma, les altres ratlles podien ser afegides posteriorment per donar una aparença de rellotge vertical.