Rellotge de l'Ajuntament
Gironella

A la torre-campanar de l'ajuntament.

Ajuntament de Gironella. Plaça de la Vila, 1. 08680 Gironella
    Sara Simon Vilardaga

Rellotge de campanar ubicat a l'edifici de l'Ajuntament de Gironella, més concretament a la torre del rellotge, una estructura de planta quadrada bastida amb maó massís damunt l'antiga torre de l'homenatge del castell de Gironella. Exteriorment disposa de tres esferes, una en cadascuna de les seves quatre cares, excepte en la que dona cap a l'església de Santa Eulàlia. A l'interior es conserva la maquinària, el pèndul i els pesos. Recolzada sobre una estructura de fusta hi ha la bancada, tota de ferro, on hi van situats els mecanismes i els seus engranatges, els eixos i pinyons, rodes, contrapesos, hi ha peces de ferro, acer i altres de llautó, els pesos són de ferro. Compta amb els corresponents cilindres per a moure els tres diferents tipus de senyals, les hores, les mitges i els quarts d'hora, i les manovelles per a donar corda al rellotge. Damunt el campanar hi ha l'estructura metàl·lica que sosté les dues campanes del rellotge.
    El rellotge és obra de Manufactures Blasco de Roquetes (Tarragona).

En el mateix espai podem veure-hi un full emmarcat en el que hi ha les indicacions per al correcte manteniment del rellotge. L'accés habitual al rellotge és a través del mateix ajuntament. Una escala de fusta de diversos trams, llarga i estreta permetia accedir-hi des de la torre de l'homenatge.

El torre campanar del rellotge es va construir en època de la República, moment en que també s'instal·là el rellotge. El rellotger Climent, de Gironella, és la persona que fa anys s'encarrega del rellotge, aproximadament de finals dels anys 70. Realitza un manteniment mínim d'un cop per setmana, normalment consisteix en collar peces, engreixar i netejar. Fa anys el rellotger va fer instal·lar un motor elèctric, per tant requereix estar pendent que no treguin la llum, si és així a vegades cal remuntar-lo.