Relíquia del Beat Pere de Luxemburg Ullastrell

Vallès Occidental
Plaça de l'Església, 1, 08231
Dins del nucli urbà, a llevant del turó del Rector
328 m

Coordenades:

41.52855
1.95953
413197
4597956
08290-50
Patrimoni moble
Objecte
Contemporani
Popular
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Religiós
Privada accessible
Parròquia de Santa Maria d'Ullastrell/Bisbat de Terrassa
Adriana Geladó Prat

Relíquia del beat Pere de Luxemburg situada a la sacristia de l'església parroquial de Santa Maria d'Ullastrell. Es tracta d'un fragment d'òs del beat Pere, dipositat al interior d'un relicari de plata. El relicari presenta un peu de base circular que sosté el receptacle també circular que alberga la relíquia en sí. Tota la peça està profusament decorada amb relleus de temàtica vegetal i fruital. A la part posterior del receptacle encara es conserva el lacre amb segell papal d'autenticitat.

A Ullastrell, el beat es coneix amb el nom Luxembó. Nasqué a Ligny (Bèlgica) el 20 de juliol del 1369 i morí santament el 3 de juliol de 1387 a Avinyó (França), on està enterrat. Uns anys abans de la seva mort fou ordenat cardenal del Papa Climent VII a la cort d'Avinyó.

La devoció del poble d'Ullastrell al beat Pere de Luxemburg, bisbe de Metz, ve des de l'any 1661, quan es creu que se'l va invocar perquè aturés una greu pesta que estava assolant la població, tot i que no hi ha constància d'aquest fet. En principi s'erigirí un altar a l'església, es va demanar autorització apostòlica per cantar una missa en el seu honor (el dia 3 de juliol, data de la seva mort) i es van iniciar els tràmits per procurar-se una relíquia del beat. L'any 1962, mossèn Manuel Padrós (rector de la parròquia d'Ullastrell) va realitzar tots els tràmits necessaris per aconseguir la relíquia. Finalment, l'arquebisbe d'Avinyó (França) monsenyor Urtasan donà una relíquia del beat a la parròquia d'Ullastrell, amb el rescripte corresponent procedent de Roma on s'autoritzava la pública veneració de la mateixa. Així doncs, el dia 3 de juliol de l'any 1962, Ullastrell va fer una gran festa per commemorar la renovació del vot del poble al beat Pere. El rescripte fou signat l'any següent a Roma, i en ell s'autoritzava també la celebració de la seva festa, amb missa de comú de Confessors i oració pròpia, el dia 3 de juliol.

MASSAGUÉ, Josep (1980). "El beat Pere a casa nostra". Ullastrell Ressó Local, núm. 44, setembre 1980, p. 10. MASSAGUÉ, Josep (1989). "El beat Pere i el rector rural". Ullastrell Ressó Local, núm. 152, setembre 1989, p. 4-5. PADRÓS, Manel (1977). "Beat Pere de Luxemburg". Ullastrell Ressó Local, núm. 6, juny 1977, p. 6.