Reixes de Sta. Maria
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Basílica de Santa Maria (Plaça Jaume I, s/n)

  Coordenades:

  41.34691
  1.69698
  390989
  4578087
  Número de fitxa
  08305-147
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XX
  Santiago Güell i Grau
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si:IPA 4930 i 4918
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  Arquebisbat de Barcelona (C. Bisbe, 5 - Barcelona).
  Autor de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Conjunt de reixes ubicades a les entrades a la basílica i a les capelles laterals. Les reixes exteriors segueixen, en planta, l'esqueixada de la porta. A la porta principal de la plaça Jaume I presente una línia de trèvols quadrilobulats i nun coronament d'espirals de punxes i fulles caigudes, que a les cantonades són més grosses. A la porta de Santa Maria, les reixes formen arcs apuntats lobulats i el coronament és de magranes i de fulles i flors.
  Les reixes interiors tenen les portes formades per barrots que s'uneixen al capdamunt creant arcs simples, dobles o triples, conopials o rebaixats, superposats o no o polilobulats. Acaben formant arcs apuntats entre els barrots i una cornisa de fullatges gòtics de fulles d'acant estilitzades, rosetes i trèvols esquematitzats. Per damunt, s'aixeca un coronament de punxes que alternen atzavara, atzavara de punxes i flors, magrana de punxes i flors i flors i espirals de punxa.

  MALLART i RAVENTÓS, Lurdes (1983). Santiago Güell i Grau. Arquitecte vilafranquí. La seva obra 1892-1920. Museu de Vilafranca.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.