Reixac
Sobremunt

  Osona
  Sector oest del terme municipal
  Emplaçament
  A 2670 metres per pista forestal de la carretera BV. 4601, punt quilomètric 18'460.

  Coordenades:

  42.02256
  2.15212
  429805
  4652629
  Número de fitxa
  08271-11
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 24063
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08271A004000100000HI
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Reixac està situada en un punt lleugerament elevat dins la vall de la riera de Sorreigs, a l'est del Puig i al sud-oest de Sant Roc.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per diversos volums adossats de planta baixa, primer pis i golfes. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra arrebossats, amb cantonades delimitades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada a l'oest, forma un pati al davant, delimitat a l'esquerra pel volum adossat que sobresurt i a la dreta per estructures adossades. A nivell de planta baixa hi ha un portal i una finestra emmarcats amb pedra treballada, el portal amb la data erosionada de 17-6 inscrita a la llinda. Tant al primer pis com a les golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada, tot i que la de les golfes està tapiada. A l'esquerra sobresurt perpendicularment un volum adossat de planta baixa i primer pis, amb les cantonades delimitades amb pedra treballada en la primera part i d'obra vista en la segona. Conté dues finestres emmarcades amb maó a nivell de planta baixa i un portal i una finestra al primer pis emmarcats amb maó, el portal també amb llinda de fusta i amb escales exteriors d'accés.
  La façana nord forma un queixal a causa del volum adossat i conté sis obertures que han estat reformades, cinc finestres i un portal.
  La façana est té adossada una estructura a l'esquerra, bastida amb murs de maçoneria de pedra i cantonades d'obra vista. Pròpiament a la façana hi ha dues finestres a la planta baixa i tres al primer pis, una de les quals emmarcada amb pedra treballada.
  La façana sud està dominada per un volum adossat que forma una terrassa a nivell de primer pis. Sota la terrassa, a nivell de planta baixa, hi ha dues finestres emmarcades amb maó i llinda de fusta, i al primer pis hi ha diverses obertures reformades.

  Tot i aparèixer documentada a finals del segle XIX en una llista de masos del terme municipal de Sobremunt, la masia de Reixac correspon a un edifici del segle XVIII tal com ho demostra la data inscrita a la llinda de la porta principal.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Sobremunt. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1983.
  Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1900. -Arxiu particular de Rocafiguera - Vic.