Refugi de Can Tomàs
Balenyà

La Raureda
    Al costat de ponent de la masia de la Raureda

Està parcialment tapiat.
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

Refugi elemental construït prop del camp d'aviació de Tona i Balenyà, al costat de la masia de la Roureda. És una construcció subterrània que originalment tenia forma de "U" però que es troba parcialment tapiada. Presenta una sola boca d'accés d'arc de mig punt de formigó, des d'on descendeixen unes escales fins a una galeria tapiada. Està feta d'obra vista.

Durant la Guerra Civil, el Govern de la República va fer construir quatre camps d'aviació a Osona. El camp d'aviació de Balenyà i Tona va començar-se a construir la primavera de 1938, quan els veïns de la zona van ser convocats per a treballar-hi. A l'entorn del camp es van construir un refugi antiaeri i diversos refugis elementals perquè el personal s'hi pogués protegir, tot i que afortunadament no van haver-se d'utilitzar per aquest fi. El maó utilitzat per a la seva construcció procedia de Tona.

ERRA, M. ; ERRA. M. (2007). Els camps d'aviació d'Osona durant la Guerra Civil. Calldetenes: Grup Excursionista Calldetenes.