Rectoria de Santa Maria de Vilalleons
Sant Julià de Vilatorta

Santa Maria de Vilalleons
    Adossada a Santa Maria de Vilalleons.

Virgínia Cepero González

La Rectoria es troba adossada a l'església de Santa Maria de Vilalleons, pels costats de migdia i de llevant. És de planta irregular, i consta de tres pisos i golfes. La coberta és a dues vessants, amb teula àrab, i el ràfec perpendicular a la façana. Els murs són de pedra lligada amb morter de calç.
    A la planta baixa, hi ha un portal adovellat; part de les dovelles centrals es troben retallades per un dels dos balcons del primer pis.
    Al segon pis, hi ha una finestra amb llinda de factura gòtica; al costat dret de la façana hi ha la sagristia, que s'adossa a l'absis de l'església. Les finestres d'aquesta part de l'edifici duen inscrita la data "1776" i el nom de "J.C." Les aigües de la coberta vessen a aquest indret i a ponent.
    La façana de migdia presenta diverses finestres, una d'elles amb l'ampit amb ornamentacions de motius geomètrics.
    A la banda de ponent, hi ha un petit portal rectangular amb un porxo.

- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de béns d'interès històric arquitectònic i paisatgístic. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.