Rectoria de Sant Pere
Castellfollit del Boix

Des de Castellfollit del Boix agafar el camí de Canyelles i a la bifurcació de camins seguir recte.

s. XVIII-XX
    Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La rectoria de Sant Pere es troba adossada a la façana oest de l’església parroquial de Sant Pere. Es tracta d’un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes, les quals donen accés a la zona del campanar. El frontis s’hi obra el portal d’accés d’arc rebaixat amb una finestra a cada banda. A l’alçada del primer pis s’obren tres balcons amb barana de ferro amb el central amb volada i tres finestres de petites dimensions a nivell de golfes. Totes les obertures estan emmarcades per maons. La façana de ponent s’hi obren diverses finestres emmarcades per maons. En aquesta façana s’hi adossa un espai d’hort delimitat per murs de pedra. L’edifici està construït amb pedra i teula amb filades irregulars amb les cantonades de pedra ben escairada col·locada a mode de cadena cantonera. A l’alçada del primer pis en destaca un rellotge de sol realitzat l’any 1979 i una placa de ceràmica on s’hi llegeix: JO PARLO SI EM MIRA EL SOL SI NO EM MIRA, TU NO EM MIRES I ESTIC SOL.

En els fogatges de 1553 consta Mn. Pere Belmunt, vicari. Les últimes obres realitzades a l'església van suposar l'edificació d'una nova rectòria