Rectoria de Sant Pere
Sant Pere Sallavinera

Nucli Sant Pere Sallavinera

XVII-XX
    Bisbat de Vic
    Núria Cabañas

La rectoria de Sant Pere és un edifici de planta irregular formada a partir de diferents volums annexionats a l'església parroquial de Sant Pere. Té la coberta a una vessant de teula àrab amb la façana principal orientada a tramuntana. Consta de soterrani, planta baixa i primer pis. Davant l'entrada hi ha un patí enrajolat tancat mitjançant un baluard amb el portal d'accés d'arc de mig punt de pedra amb l'any 1835 inscrit dels del qual s'articula l'accés als diferents volums de la rectoria. A la banda dreta del patí hi ha un cos de planta quadrada amb una portal llinda de pedra amb l'any 1650 gravat. Aquest accés antigament anava a l'interior de la parròquia, possiblement a la zona de la sagristia situada darrera l'altar. Uns metres més amunt hi ha un corredor cobert amb bigues i revoltons que dona accés directa a la plaça davant l'església parroquial. En aquest espai es visible la fonamentació de l'absis romànic del segle XI.
    Davant la porta del baluard hi ha la façana principal de la rectoria. A nivell de planta baixa s'hi obre la porta d'accés i una petita finestra i a l'alçada del primer pis una finestra amb llinda de pedra amb una fulla palma gravada.
    A l'interior del pati es conserva un sarcòfag amb escuts en relleu d'estil gòtic i una llinda amb l'any 1724.
    A la façana sud-est, a nivell del primer pis s'hi obren diverses finestres i un balcó amb volandera de pedra amb les cantonades arrodonides i amb barana de ferro i a la façana sud s'hi obren quatre finestres, dues per planta col·locades simètricament i un balcó a nivell de planta baixa i primer pis i una porta d'accés per accedir a la zona del soterrani. En aquest espai hi destaca un cup de vi amb la boixa amb una fresquera de planta circular amb banc corregut excavada al terreny geològic.