Rectoria de Sant Andreu de Bancells
Vilanova de Sau

Sant Andreu de Bancells
    Al km 8 de la Carretera de Vic a Vilanova

La rectoria fou objecte d'una restauració a finals del segle XX
    Joan Casas Blasi

La rectoria és un edifici que disposa d'una planta en forma de "L". Es troba construït aprofitant un fort desnivell del terreny que provoca que exteriorment es pugui observar una planta baixa i un pis en una de les façanes i una planta baixa i dos pisos a la paret situada a la part baixa del pendent del terreny.
    La coberta és a doble vessant amb bel carener paral·lel a la façana.
    Davant l'església s'hi observa un cos sobresortint recolzat per dos contraforts de pedra.
    Els dos portals d'entrada estan situats a la part més llarga del tram orientat a llevant. Ambdós són adovellats amb arc de mig punt. Es pot llegir la data de "1717" en una de les dovelles. Un dels portals presenta les dovelles de major dimensions que l'altre.
    Les finestres de la planta baixa estan protegides per antigues reixes, la finestra situada sobre el portal d'accés es troba emmarcada en carreus de pedra. La resta han estat reformades

L'edifici tot i ésser la rectoria d'una església datada del segle XII, exteriorment no presenta elements que puguin situar-se en un horitzó cronològic més antic del segles XVII-XVIII. Tan mateix no es descarta que un bon estudi de paraments o bé un estudi arqueològic permeti constatar la presència d'elements més antic, actualment no visibles.

La història d'aquesta rectoria va estretament lligada a la parròquia de Sant Andreu de Bancells, que data del segle XII. Tot i que l'estructura de l'edifici no permet observar elements situats en un període de l'alta i la baixa edat mitjana.
    Aquesta rectoria segurament fou ampliada i reformada al llarg del segell XVIII tal i com consta en la inscripció del portal on es llegeix la data "1717".
    Als fogatges de 1553 consta que Mossèn Joan Guillem era vicari.
    Al Nomenclàtor de la Província de Barcelona de 1860 la descriu com a casa rectoral situada a 9km de la capital de l'ajuntament.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.