Rectoria
Sant Joan de Vilatorrada

  Bages
  Sant Joan de Vilatorrada
  Emplaçament
  c/Major, 41 (Sant Joan de Vilatorrada)

  Coordenades:

  41.74315
  1.80473
  400613
  4621949
  Número de fitxa
  08218-59
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1904
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Ref. Cadastral: 0720801 DG0202S 0001 PF
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic (c/Major, 1 08500 Vic)
  Autoria de la fitxa
  Arqueociència S.C. SL (Raquel Valdenebro)

  Edifici adossat a l'església de planta quadrada i tres pisos. La planta baixa amb una porta principal al centre a la qual s'accedeix amb quatre graons i una porta més petita a la part dreta. De la primera planta sobresurten 3 balcons amb ferro forjat. Al tercer pis s'han obert tres finestres petites. Tot el conjunt de la casa és construït en mur de maçoneria amb pedra irregular unificada amb calç reforçat a les cantonades i a les finestres i llindars de les portes amb pedra tallada. L'edifici va ser arrebossat en ciment a mitjans dels anys 80. A l'interior de la casa s'accedeix pel portal principal que dóna al vestíbul, donant aquest accés a la caixa d'escala i a la resta d'habitacions de la plata baixa. El primer pis és la plata noble, que està habilitada com a habitatge. L'habitatge conserva l'antic embigat de fusta i els paviments de rajola amb els dibuixos originals. El segon pis va ser habilitat com a traster des de la construcció de la casa. L'única modificació estructural que ha patit la casa al llarg del temps ha sigut l'habilitació d'algunes habitacions al pis superior, cap als anys 1950 ,que van ser utilitzades com a locals de catequesi.

  L'actual rectoria va ser construïda com a residència i escola per a l'ensenyament de les noies del poble del Pare Manyanet. En un acta del 28 de juny de 1896, s'explica com l'educació de les nenes del poble era un assumpte no resolt i l'alcalde i el rector fan tràmits per aconseguir que el bisbe cedeixi quatre monges perquè es facin càrrec de l'ensenyament de les nenes del poble. En un principi es va llogar un petit local cal carrer del Riu i posteriorment l'escola es traslladà a l'edifici de la rectoria. El 1905 ja es van fer els tràmits per construir una escola per a ambdós sexes en un altre indret (SOLANELLES, 1999). Durant uns anys es desconeix la sort de l'edifici. El 1908, quan va ser construïda la nova església de Sant Joan al solar que actualment ocupa la moderna església, l'antic rector de Sant Joan residia a l'antiga casa dels masovers del mas Sant Joan, avui ocupada per l'escola de música. Amb l'acabament de les obres de la nova església del 1908, es va decidir ubicar la nova rectoria en aquesta casa que romania deshabitada al costat de l'església.

  SOLANELLAS T.(1999), Sant Joan de Vilatorrada. Història en imatges. 1880-1979.Col. Fotografia històrica. núm 7. C.E.B. Manresa. Pàg. 92