Rec de les Dones
Súria

Sota de l'aparcament entre els carrers de Magí Fàbrega i Pius Macià
    Zona urbana al costat d'un lloc d'aparcament

Dolent
    Ha estat molt malmès per les obres de l'aparcament i s'hi ha llençat runa a sobre canviant la morfologia
    Ref. cad: 6417141CG9361N
    KuanUm - JM Huélamo - JM Solias
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

El rec de les dones forma part de la història quotidiana i femenina de la vila de Súria. Aquest rec és el lloc on les dones rentaven la roba abans de que es generalitzés l'ús de les rentadores domèstiques.Es troba en una zona d'horta, al centre del Poble Nou al costat de l'aparcament a l'aire lliure del carrer Magí Fàbrega, a un nivell inferior al nivell de paviment d'aquell. La zona es troba molt malmesa per diferents abocaments de terra que han fet que la part on es posaven les dones a rentar a les piques de pedra hagi quedat soterrada per una abundant capa de terra. Es pot veure, això si, el tram de rec on es rentava. Hi ha un bagant que deriva l'aigua d'un rec general provinent del canal de Reguant. El canal presenta un tram recte i es pot observar la pica de pedra. Al final del tram hi ha un altre bagant que distribueix l'aigua cap a les hortes d'aquella zona.

Les dones de Súria van fer una associació en forma de Montepío per poder costejar les obres per a tenir un lloc comunal per a rentar. Aquesta confraria femenina tenia la seva pròpia estructura i s'administrava els diners de forma autònoma. Formalment encara no ha estat disolta per bé que, a partir dels anys seixanta va anar esmorteint la seva activitat a mida que anava avançant la introducció de rentadores i electrodomèstics a les cases. Els llibres de comptes encara estan en poder de la darrera administradora (informació oral de Maria Fàbrega)