Raval dels jueus
Sant Joan de Vilatorrada

c/Muntanya, nº 21-23 i nº 31 (Sant Joan de Vilatorrada)

Arqueociència S.C. SL (Raquel Valdenebro)

Conjunt arquitectònic format per un grup de dues cases ubicades al carrer Muntanya nº 21-23 i nº 31 que formaven part de l'antic raval anomenat dels Jueus. Es tracta de dues cases adossades dins la línia del carrer Muntanya. Construïdes en mur de maçoneria amb pedra sorrenca i morter de calç amb formes irregulars. Consten de planta baixa, primer pis i golfes, i són cobertes a dues aigües amb teula. La façana principal és actualment orientada al nord, seguint la orientació del carrer, encara que tot indica que antigament podia estar-ho a migdia. Aquestes cases són CAL XAIX (carrer Muntanya, 21-23) i Cal SETRENCS (carrer Muntanya, 31). D'entre elles destaca Cal Xaix encara habitada actualment formada per un conjunt arquitectònic de casa i coberts diversos orientats a migdia que conformen un pati intern a l'estil d'una casa de pagès. Aquesta casa conserva encara la seva entrada principal a migdia, però al urbanitzar-se la zona, la línia del carrer va fer que la façana vista fos la del nord. Per evitar aquest inconvenient i mantenir l'estructura original es va deixar entre aquesta i la casa següent en direcció a llevant un espai que és actualment cobert per una arcada de maó que dóna accés al pati davanter de la casa i als coberts. La casa ha patit nombroses reformes estructurals, afegint una terrassa a l'alçada del primer pis i altres cossos adossats. Una llinda avui desapareguda donava notícia dels seus antics propietaris, ja que podia llegir-se: "Valentí Prat, 1872".

El Raval dels Jueus, juntament amb el Raval Vell, formava part d'un dels dos petits nuclis de cases agrupades a principis del segle XIX que conformaven el primitiu municipi de Sant Joan de Vilatorrada. Es tractava de petites cases de caire rural, sense grans pretensions arquitectòniques, habitades per pagesos que conreaven les terres dels voltants, especialment la zona d'horts que anava fins al riu, i les vinyes de l'entorn. Sense poder afirmar-ho amb certesa, és molt possible que el seu origen estigui en la gran expansió que el cultiu de la vinya va tenir a mitjans del segle XIX. El Registre Fiscal d'Edificis del 1905 deixa constància de l'existència de 6 cases al carrer Muntanya (SOLANELLES, 1999). A més a més de les cases avui existents (Cal Xaix i Cal Setrencs) el raval era constituït per les cases de Cal General, Ca la Grabada, La Volta, Cal Botifarra i Cal Viudet, avui desaparegudes.

AA.DD.(1984), Recopilació de la història del municipi de Sant Joan de Vilatorrada. Sant Joan de Vilatorrada. CASTELLANA N.(1989), Història de la casa de Cal Bisbe de Sant Joan de Vilatorrada. Sant Joan de Vilatorrada. COMAS I CLOSAS F(1988), Sant Joan de Vilatorrada. Història del Bages. Vol II. Ed. Parcir. Manresa. Pàgs.379-402. MESTRES I ANGLA F(1988), Manresa i la seva rodalia. Sant Joan de Vilatorrada. Generalitat de Catalunya, Dep. Política Territorial i Obras Públicas. Barcelona.