Raval del Ferran
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Al nord del terme municipal
  229

  Coordenades:

  41.65211
  1.85005
  404246
  4611790
  Número de fitxa
  08053 - 101
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Hi ha parts que s'han restaurat però hi ha dependències abandonades, sense coberta i que s'exposen a la seva desaparició.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  001004800DG01A0001GK
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Conjunt de cases de pagès agrupades format per: el Ferran, cal Marcó, cal Gella i cal Beguda. Està ubicat a l'esquerra del rasot de cal Tirot dominant una extensa zona de conreus cerealístics. Comunica al nord amb el Collet de Vilana i amb el serrat de la Beguda.
  La masia antiga és l'unica que s'està restaurant, deixant la pedra vista i amb les obertures emmarcades amb pedra nova. Consta de planta baixa, pis i un segon pis en el cos central, que s'aixeca per sobre el volum dels cossos laterals. La coberta del cos central desaigua als laterals. El cos de llevant té la coberta a dues aigües però amb el carener paral·lel a les façanes llargues. El cos de ponent, que és per on tenia l'entrada la casa té la coberta a un aiguavés, desaiguant a la mateixa façana. Al voltant hi ha una sèrie d'edificacions annexes que s'han anat afegint amb els segles: corts, corrals, tines, era, etc.

  Destaca l' edificació de les tines. Consta de tres cossos; dos de planta rectangular, un amb tres tines i l'altre amb dues; i un cos central, on estaven les boxes. Els cossos de les tines tenien la coberta a un únic aiguavés i el cos central a dues aigües. Les tines són quadrades amb cairons vermells. Es carregaven per la part exterior de l'edifici. L'accés a les boxes es feia per la façana de ponent.

  En la darrera capbrevació coneguda, datada de l'any 1759, obligada per Josep Amat i Junyent, segon marquès de Castellbell, consta un tal Francesc Bach no com a propietari sinó que havia anat a viure a un "apartament de casa, que consisteix en una cambra y cuina, contigua á la sala del mas Ferran, àlies Llopart" (l'actual Ferran). Aquest personatge era germà d'Eudald Bach, naturals de la parròquia de Sant Llorenç de Dosmunts una sufragània de la parròquia de Sant Andreu de Pruit. Van arribar a Castellbell i el Vilar a la primera meitat del segle XVIII. Aquests dos germans eren nebots del rector de la parròquia de Sant Vicenç de Castellbell, el doctor Francesc Bertran, que va substituir en el càrrec al rector Jaume Dolcet l'any 1724 fins l'any 1730. Aquest rector havia adquirit el mas Ferreroles.
  Sabem també que l'amo del Burés, Esteve Burés i Arderiu, va comprar l'any 1889 una peça de terra de quaranta quarteres compost de bosc i vinya al mas Ferran per a construir un vedat de caça per al seu fill Francesc Burés i Borràs, i al capdamunt hi va fer construir una torre.