Rajols I
Tavertet

Edats dels Metalls
    Només conserva dues lloses de la cambra.
    Patrimoni arqueològic i paleontològic NNSS 2003, zona de protecció especial.
    Sí, CC.AA: 2708.
    Virgínia Cepero González

El jaciment de Rajols I forma part del complex arqueològic de l’àrea de Rajols (segons J.M. Gudiol hi havia tres cistes, dues de les quals han estat localitzades: Rajols I i Rajols II).

Es tracta d’una possible cista megalítica formada per una cambra simple de petites dimensions, totalment excavada (malgrat la manca de documentació al respecte), que només conserva dues lloses. Segons J.M. Gudiol no tenia túmul i es van trobar ascles de sílex amb retoc i ceràmica feta a mà.

Actualment, és fa difícil fer una aproximació tipològica i cronològica del jaciment, tot i que la troballa feta per Antoni Noguera Massa, a la dècada dels anys 70 del segle XX d’un vas sencer tipus Montboló donaria la certesa que aquesta sepultura podria ser també neolítica, com les altres del grup de Tavertet, i no d’èpoques posteriors.

Des del maig de 2010, a l’exposició permanent del Museu d’Arqueologia de Catalunya hi ha (en règim de comodat, procedent del Museu Arqueològic de Banyoles) un vas sencer tipus Montboló, amb barreta sobre la carena (MACB-833), trobat per Antoni Noguera Massa a la dècada dels anys 70 del segle XX a la cista neolítica de Rajols. És de ceràmica, fa 18 cm de diàmetre i 9 cm d’alçada.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Carta Arqueològica. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

COLOMINAS, J.; GUDIOL, J. M. (1923) “Sepulcres megalítics de l'Ausetania”. Separata de: Quaderns d'Estudi, vol. XV, núm. 57. Barcelona: Impremta de la Casa de la Caritat.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2016) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Tavertet).

GUDIOL, J.M. "Les cistes de Rejols". Butlletí de la Secció d'Exploradors del Centre Excursionista de Vic. Any II. Vic: Centre Excursionista de Vic.

RIUS SERRA, J. (1920) "Sepulcres megalítitcs excavats pel Museu de Vic". Anuari de l'Institut d'Estudis Catalans. Vol. VI. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, p. 503.

TARRÚS, J.; CARRERAS, E. (2018) "La cista neolítica amb túmul de Sant Corneli (Tavertet, Osona): una revisió de la campanya de 1972". Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona: Vol. LIX, p. 59-92.