Rajoleria
Sant Pere de Vilamajor

Sot de la font Ferrussa. Refugis del Montseny
    Al Sot de la Font Ferrussa, al nord de Refugis del Montseny.

En estat ruïnós.
    Catàleg de béns a protegir POUM 2011, E-52: element d'interès.
    Virgínia Cepero González

Restes d'un forn d'obra, utilitzat per a la cocció de materials de construcció, situat a les proximitats del sot de la font Ferrussa, sobre els Refugis del Montseny.
    Es tracta d'una excavació vertical, de forma rectangular, en el marge de la muntanya. Les seves mides són 2,40 m de fondària per 3 m d'amplada. Conserva la porta d'accés a la cambra de cocció.
    Per la seva part frontal es trobava revestit d'un paredat de pedra seca, gairebé desaparegut actualment.
    A tocar del forn, s'observa una estructura enrunada, que podria correspondre a un altre forn annex.

Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08234049.
    Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny (Sant Pere de Vilamajor) número 1042.

Els forns d'obra servien per a confeccionar materials de construcció, bàsicament maons i teules. El procés d'elaboració d'aquests materials era totalment manual: primer s'anava a buscar la primera matèria a un torrent proper. Posteriorment, es garbellava la terra per a netejar-la d'impureses i tot seguit es col·locava a unes basses per extreure'n el fang. L'aigua necessària per a mullar l'obra i fer-ne argila s'obtenia del sot de la font Ferrussa. La llenya per coure l'argila provenia del bosc de l'entorn del forn.
    La seva localització en aquest indret proper al Terrer, a can Nadal, el Planell o el Sorell fa pensar que aquest era el centre de producció de maons, rajoles i teules per a l'ampliació d'aquestes masies.

MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY - CPCPTC (1999). Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny (Sant Pere de Vilamajor).