Quatrecases
Rupit i Pruit

Plans de Quatrecases - Pruit
    Prop del camí de Falgars d'en Bas a la Devesa, sota la masia de Pujolriu

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit.
    També està regulat com a Àrea d'Expectativa Arqueològica pel mateix catàleg.
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada de planta més o menys rectangular, formada per diversos volums adossats. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec sostingut amb mènsules de fusta. Consta de planta baixa, pis i golfes, amb la façanaprincipal orientada al sud-est. Presenta un portal d'accés rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana. Del pis destaca una galeria situada a l'extrem de nord-est del parament. Està formada per una successió de quatre arcs de mig punt bastits amb maons i delimitats amb baranes de fusta. La resta d'obertures són rectangulars i combinen els emmarcaments bastits amb pedra desbastada i maons. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de la zona, disposada de forma regular. La resta de volums que conformen la construcció corresponen a antics estables, pallisses i corrals bastits en diferents moments.

La cabana està situada a la banda nord-est de la masia, a escassa distància. Presenta una planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants i el carener perpendicular a la façana principal i gran ràfec de llates i bigues de fusta. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a migdia. Compta amb una gran obertura d'arc de mig punt bastida amb pedra disposada a sardinell, que està semi-tapiada a mode de portal. Al seu costat hi ha un antic portal rectangular tapiat, bastit amb carreus. La façana de llevant compta amb una obertura rectangular al pis, a la que s'accedeix mitjançant unes escales de pedra adossades al parament. Està construïda amb pedra sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular i amb carreus a les cantonades. S'hi observen diverses etapes constructives.

L'edifici està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

La primera referència documental relacionada amb aquesta masia es troba en el fogatge de l'any 1553, on apareix mencionat un personatge anomenat "Feliu Quatrecases" dins del terme de “Sant Andreu de Pruyt”. A finals del segle XVIII tenim notícia que entre els anys 1788 i 1790, tant el mas com la cabana foren reformats donat el seu mal estat de conservació. Aquestes obres foren beneïdes pels rectors de Talamanca i Pruit.

GINEBRA I MOLINS, Rafel (2005). Guerra, pau i vida quotidiana en primera persona. El llibre de memòries de Bernat Puigcarbó de Muntanyola (s. XVI-XVII), el llibre de notes de Francesc Joan Lleopart de Vilalleons (s. XVII-XVIII) i els llibres de comptes i notes dels hereus Quatrecases de Pruit (1686-1812). Col. Sèrie Monografies, 25. Vic: Patronat d’Estudis Osonencs, p. 124-125, 185, 202, 210-211.