Puigdomènech
Granera

Serra de Puigdomènec
    A la banda de llevant del terme, entre el torrent de Salvatges i el sot del mateix nom

XVIII-XXI
    En rehabilitació.
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada en procés de rehabilitació, que ha estat força transformada. Consta de dos cossos adossats que li confereixen una planta rectangular. El volum principal presenta una coberta de dues vessants inacabada, amb el carener perpendicular a la façana principal i distribuït en planta baixa i dos pisos. Adossat a la façana de ponent hi ha un altre cos rectangular amb coberta de dues vessants, i organitzat en un sol nivell. En general, la construcció presenta majoritàriament obertures reformades de nova factura. A la façana principal, orientada a migdia, hi ha un portal d'accés d'arc de mig punt adovellat amb els brancals fets de carreus i una altra porta rectangular bastida en pedra també. La resta d'obertures es corresponen amb finestres rectangulars amb carreus als brancals, llindes planes i ampits motllurats (la que està situada damunt del pis té la llinda decorada amb un doble arc apuntat). També hi ha quatre petites finestres d'obertura quadrada, tres a la planta baixa i una al pis, emmarcades amb carreus de pedra. La façana de llevant compta amb dues finestres d'arc de mig punt bessones situades a la segona planta i bastides amb maons. Al primer pis hi ha tres finestres rectangulars bastides amb carreus de pedra i els ampits motllurats. També hi ha un petit volum rectangular adossat a aquest parament. De la façana de ponent destaca un finestral triple d'arc conopial, tot i que de nova factura també, i una antiga finestra emmarcada amb carreus de pedra i reconvertida en un finestral rectangular. A l'interior de l'edifici s'observen portals d'arc rebaixat, apuntat i de mig punt bastits en pedra i una pica de pedra integrada dins d'una fornícula. La construcció està bastida en pedra desbastada de mida mitjana disposada regularment i lligada amb morter, amb pedres de tamany més petit per regularitzar les filades. Les cantoneres estan embellides amb carreus de pedra. Davant de la façana principal hi ha un volum bastit en pedra força enrunat, que té un dels murs de perímetre semicircular i compta amb una planta soterrada. Aquest volum, que en origen estava destinat a les tasques agropecuàries, està fonamentat en la roca natural de la zona i presenta un espai cobert amb volta de canó bastida en pedra. El sostre d'aquest espai soterrat regularitza l'espai davanter de la façana principal.

Al costat del camí que dóna accés a la masia hi ha un antic cobert enrunat. Al seu voltant hi ha presència d'Hàbitats d'Interès Comunitari (HIC 9540), que estan seleccionats i protegits per la Unió Europea mitjançant la xarxa Natura 2000.

La masia apareix mencionada en el fogatge de l'any 1497 com "Puig Domènech", en el lloc de Granera i dins de la vegueria de Manresa. Poc després, en el fogatge de l'any 1515, es menciona que el mas pertany a la sufragània de Sant Julià d'Úixols i, posteriorment, el mas torna a aparèixer en el fogatge de l'any 1553 en el lloc de Sant Julià d'Úixols i dins de la vegueria de Manresa també. Posteriorment, en un mapa confeccionat l'any 1922 pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya, el qual està basat en un original elaborat per l'Instituto Geográfico y Estadístico espanyol, la construcció apareix mencionada com "Can Puig Domenech" (Pont, 2016: 48).

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 66-67. Granera. Text refós. Normes subsidiàries de planejament, 2000, p. 69 [Inèdit]. "Granerí,saps on és?". La Granària, 41, 2016, p. 34. "Granerí,saps on és?". La Granària, 42, 2017, p. 34. NAVINÉS, Jordi (2013). "Les masies de Granera. Mas Puigdomènec". La Granària, 31. PLADEVALL I FONT, Antoni (1991). Castellterçol. Història de la vila i el seu terme. Vic: Eumo, Ajuntament de Castellterçol, p. 98. PONT MONTANER, Ferran (2016). Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera. Document d'aprovació inicial. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea de Territori i Sostenibilitat, p. 48, 142-146 [Inèdit]. RESOLUCIÓ TES/1577/2019, de 7 de juny, per la qual s'emet l'informe ambiental estratègic del Pla especial urbanístic del Catàleg de masies, cases rurals i altres construccions en el sòl no urbanitzable, al terme municipal de Granera (exp. OTAACC20190017). DOGC núm. 7896-13.6.2019. Http://www.granera.cat/ [Consulta: 19-04-2019].