Puigdollers
Malla

    Osona
    Camí del Ral
    Emplaçament
    S'hi accedeix per la rotonda de sortida de la C-17, pel camí que va fins al mas Ral

    Coordenades:

    41.89474
    2.25004
    437788
    4638361
    Número de fitxa
    08111 - 31
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XV-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 22953
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    001306200DG33H0001PS
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

    Puigdollers és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVI com una masia clàssica de tres crugies. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal centrat d'arc escarser adovellat, a cada costat del qual hi ha adossat un cobert de planta baixa de maó. Al pis hi trobem tres finestrals d'arc pla de pedra carejada, mentre que a les golfes n'hi ha una altra de menors dimensions, també de pedra. La façana lateral de gregal està parcialment tapada per dos coberts moderns de planta baixa, sobre els quals hi ha una finestra d'arc pla de pedra carejada. A l'extrem de ponent d'aquesta façana hi ha una part reconstruïda amb maó, que probablement tapa una galeria entre aquesta façana i la posterior. Les obertures de la façana posterior són d'arc pla de pedra carejada i amb llinda de fusta, distribuïdes de forma aleatòria. A la façana de gregal hi ha dos cossos annexes que constituïen els graners de la casa, que es situen en una cota superior a causa del desnivell del terreny. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa, les parts modernes de maó, revestits amb morter de calç. El ràfec està acabat amb cabirons.

    En el fogatge de l'any 1497 hi trobem "lo mas del Puig doles" i en el del 1553 hi consta el nom de Puig de Ollers. L'any 1578 Magdalena Fàbrega, esposa de Joan Casanova, àlies Fàbrega, va crear un censal a Bernat Puigdollers, hereu i propietari del mas Puigdollers de Malla. Almenys des de l'any 1688 era una masoveria (del Ricart), quan hi vivia Josep Serra i la seva família. A mitjans del segle XVIII hi feien de masovers la família Codina.

    IGLÉSIES, J. (1991). El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana, Rafael Dalmau Editor.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Malla (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.