Puig de la Guàrdia
Jorba

L'estat de les estructures visibles és, en general, bo, però hi ha alguns enderrocaments parcials.
    Fitxa AA15 Catàleg del POUM.
    12264 Inventari patrimoni arqueològic.
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Jaciment arqueològic situat a la carena del Puig de la Guàrdia, amb una visibilitat molt àmplia vers el sud, on la vall de l’Anoia encaixona l’accés a la Conca d’Òdena.

Seguint l’orientació sud-oest/nord-est de la carena hi ha un mur de pedra de 2 m de gruix, al qual s’adossen altres definint un talús rectangular. A la part central d’aquest talús hi ha una estructura rectangular de 2,5 x 8,5 m disposada en sentit nord-sud.

Enlloc s’hi observen restes de morter (tot és amb pedra seca), i en alguns punts les estructures antigues es barregen amb elements moderns i contemporanis (bancals i un forn).

A l’Inventari del Patrimoni Arqueològic s’hi indica que al lloc hi ha ceràmica medieval de cocció reductora (així com restes de ceràmica ibèrica en altres punts de l’entorn), de manera que sembla plausible que es tracti d’una torre de guaita de suport al castell de Jorba.

Hi ha materials arqueològics procedents del jaciment dipositats al Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l’Anoia, amb el Núm. de referència M-343.

Jaciment descobert per la Secció d'Arqueologia del CECI.