Puig Celoni
Torrelavit

Puig Celoni
    Al cim del Puig Celoni, a uns 800 m al sud-oest del nucli de Sant Martí Sadevesa.

Sí, IPAC, n. 74123
    Oriol Vilanova

Petita zona boscosa ocupada per una petita clapa de bosc de pi blanc i matollar, ubicada dalt del Puig Celoni, un turó envoltat de terrenys agrícoles, principalment vinya i olivera. L'espessa vegetació de l'indret impedeix la observació de materials arqueològics en superfície.

Segons els autors de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya, no és estrany que en aquest sector s'emplacin les estructures funeràries d'una necròpolis romana, ja que la seva situació topogràfica elevada el fa idoni per a tal funcionalitat, sobretot si es té en compte que contrasta positivament amb el patró d'ubicació d'altres necròpolis de la mateixa cronologia arreu del Penedès: l'espai funerari s'emplaçava en llocs elevats (especialment petits turons), mentre les vil·les acostumen a ocupar la plana més propera.

La notícia original de les troballes arqueològiques en aquest sector provenen de Pere Giró, quan l'any 1961 cita la presència de sepultures romanes en tègula i fragments de molí de granet. Aquesta informació no s'ha ampliat, i en cap moment s'ha arribat a precisar el lloc exacte on es localitzaren les restes.

Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Arxiu Servei d'Arqueologia i Paleontologia.